Redakce Kalkulator.cz | 23. 10. 2024

Zdražení dálničních známek

Rádi bychom psali články o tom, že energie, poplatky nebo služby zlevňují. Posly dobrých zpráv bohužel tentokrát nejsme, ale alespoň vám vysvětlíme, jak funguje nový systém nacenění dálniční známky, o kolik se zdraží, a kdo nebude muset platit vůbec.

Automatická valorizace

Česko čeká s příchodem nového roku zdražení dálničních známek. Poslední zdražení přitom proběhlo relativně nedávno, a to v březnu letošního roku. Roční známka se po 12 letech zdražila z 1500 Kč na 2300 Kč. Zároveň byla po vzoru dalších evropských států uvedena na trh jednodenní známka. Ministerstvo dopravy dlouhodobě pracovalo na zavedení nového způsobu nacenění dálniční známky, který představilo před pár týdny. Zohledňuje index růstu spotřebitelských cen a meziroční změnu délky dálnic v provozu. Jinak řečeno, inflaci a nově přistavěné úseky dálnice. „Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ říká ministr dopravy Martin Kupka v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

Provoz auta je drahý

Neplatíte za povinné ručení zbytečně moc? Srovnáme nabídky povinného ručení za vás a najdeme vám výhodou pojistku od spolehlivého partnera.

O kolik se bude zdražovat

Roční známka se zdraží o 140 Kč, nová cena tedy bude 2440 Kč. Za měsíční známku nově zaplatíte 460 Kč, za desetidenní 290 Kč, a jednodenní známka vyjde na 210 Kč. Podle evropské směrnice bude nadále odpuštěn poplatek bezemisním vozům na elektrický pohon či vodík. Pro hybridní vozidla je poplatek stanoven jako 25 % z plné ceny a pro vozidla poháněná zemním plynem či biometanem 50 % sazby. „Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen,“ zní slibně z Ministerstva dopravy.

Srovnání výše cen dálničních známek

Korun

Březen 2024

Leden 2025

2025 CNG, LNG a biometan

2025 plug-in hybrid

2025 elektro a vodík

Roční

2300

2440

1220

610

0

Měsíční

430

460

230

110

0

Desetidenní

270

290

140

70

0

Denní

200

210

100

50

0

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Jak snížit náklady na provoz vozidla

Pořízení a provoz auta jsou drahou záležitostí. Kromě dálniční známky, kterou si pořizuje většina českých řidičů, je třeba platit zákonné pojištění, kterým je povinné ručení. To kryje škody na vozidle třetí osoby způsobené vaším vozidlem. K povinnému si majitelé často pořídí buď připojištění, nebo rovnou sáhnou po havarijním pojištění, které kryje naopak škody způsobené vašemu vozidlu. Tak jako se při tankování rozmýšlíte, k jaké benzince zajet s cílem ušetřit, tak se můžete rozhodnout, komu a za jaký pojistný produkt chcete platit. V Kalkulátor.cz vám rádi srovnáme ceny pojistného, abyste ušetřili.

NačítámNačítám