Redakce Kalkulator.cz | 17. 10. 2024

ČSOB mění podmínky pro bezplatné vedení prémiových účtů. Co je třeba splnit a jak to mají jiné banky?

Prémiové účty lákají klienty řadou výhod, včetně bezplatných výběrů v Česku i zahraničí, atraktivnějších úrokových sazeb na spořicích účtech nebo volných vstupů do letištních salonků. Lákají je dokonce tak moc, že někteří neváhají podmínky bank tak trochu obcházet. Právě na takové případy si teď posvítila ČSOB.

Co jsou to prémiové účty?

Banky zpravidla označují prémiové účty jako „účty pro náročné“. Jedná se o vylepšené verze běžných účtů, u kterých neplatíte za jednotlivě poskytované služby a transakce (například výběry v zahraničí nebo vedení účtů v cizích měnách), ale platíte fixní částku za vedení účtu. A v rámci toho pak máte k dispozici balíček nadstandardních služeb. Součástí takových účtů jsou často prémiové debetní nebo kreditní karty se všemi svými výhodami, které zahrnují třeba cestovní pojištění pro celou rodinu, pojištění karty nebo už zmíněné vstupy do letištních salonků. Protože ovšem vedení takového účtu stojí v závislosti na konkrétní bance klidně i několik set nebo dokonce tisíc korun měsíčně, je třeba dobře počítat.

Vedení prémiového účtu se vyplatí především těm klientům, kteří často cestují a k běžnému účtu ve větší míře využívají některé z placených služeb (samozřejmě takových, které mohou být součástí prémiových balíčků). Dobrou zprávou je, že vám banka může poplatek za vedení účtu odpustit. K tomu je ovšem zapotřebí splnit podmínky, které má každá instituce nastavené trochu jinak. Zpravidla sem patří určitý měsíční příjem peněz, případně jistý objem investic nebo sjednaných úvěrů u dané instituce.

Řešíte možnosti financování?

Ať už chcete kupovat vysněné bydlení, nebo potřebujete sjednotit či refinancovat stávající, porovnáme pro vás dostupné nabídky spolehlivých poskytovatelů a pomůžeme vybrat tu nejlepší.

Jak se mění podmínky u ČSOB?

ČSOB od 1. června 2024 změnila své podmínky, a posvítila si tak na „přeposílače“. To znamená na ty klienty, kteří se podmínku v podobě bankou vyžadovaného příjmu snažili obejít tím, že si na účet sami posílali peníze. V podmínkách se tak nově objevil následující odstavec. Důležité jsou především zvýrazněné pasáže.

Při výpočtu měsíčního příjmu dle bodu 6.1, písm. c) se počítá s kreditním obratem vykazovaným za příslušný kalendářní měsíc na všech běžných účtech u ČSOB, kde je klient majitelem účtu. Do měsíčního příjmu v příslušném zúčtovacím období se nezahrnuje úrok připsaný ve prospěch příslušného účtu ani příjmy, které byly poukázány ve prospěch příslušného účtu z jiných účtů klienta vedených u ČSOB. Do měsíčního příjmu v příslušném zúčtovacím období se dále nezahrnují peněžní částky, které byly v daném zúčtovacím období odeslány zpět na účet, ze kterého byly poukázány.

Limit se navíc zvýšil z 50.000 Kč měsíčně na 60.000 Kč. A jako pojistka ještě nově poslouží další podmínka, kdy je třeba mít alespoň 300.000 Kč uložených v dalších produktech. Započítávají se sem zůstatky běžných i spořicích účtů a hodnota dalších spoření, investic nebo nesplacených jistin půjček – a to všechno se samozřejmě sčítá.

Současné splnění těchto dvou podmínek je tedy v tuto chvíli jedním ze způsobů, jak u ČSOB získat prémiové produkty bez poplatku. Ještě jsou tam ale pořád další dvě možnosti – i u nich se ovšem s novými podmínkami mění limity. Tak si je pojďme shrnout. Vždy je tedy nutné splnit alespoň jeden z následujících bodů:

Příjem alespoň 60.000 Kč měsíčně na účtech u ČSOB a současně minimálně 300.000 Kč v dalších produktech u ČSOB.
Alespoň 2 miliony Kč v investicích a spoření u ČSOB (součet zůstatků na běžných, devizových i spořicích účtech, hodnota stavebního spoření a investic, včetně penzijního spoření a DIP).
Hypotéky a další úvěry u ČSOB v celkové hodnotě alespoň 5 milionů Kč.

Tyto podmínky platí pro všechny účty založené po 1. červnu 2024. Pro stávající premium klienty začnou platit od 1. ledna 2025. Pokud jako klient tyto podmínky nesplníte, Premium Konto vás měsíčně přijde na 900 Kč, od ledna 2025 pak na 1.500 Kč.

A co další banky?

Důvody, proč ČSOB mění své podmínky, jsou zcela logické. Banka chce odměňovat a motivovat skutečně jen ty klienty, kteří jsou pro ni přínosem. To znamená klienty, kteří účty a další produkty banky aktivně využívají. ČSOB tak přirozeně není jedinou bankou, která tuto problematiku aktivně řeší. Jak to dnes vypadá s prémiovými produkty v dalších velkých bankách?

Česká spořitelna

Česká spořitelna zpřísňovala podmínky pro bezplatné vedení účtu Erste Premier už v roce 2021. Dnes je tedy třeba splnit alespoň jeden z následujících bodů:

Měsíční příjem na účet u ČS alespoň 70.000 Kč a současně minimálně 250.000 Kč na běžných a spořicích účtech, v úvěrech či investicích.
Alespoň 2,5 milionu Kč v investicích a spoření v rámci skupiny České spořitelny.
Hypotéky a další úvěry u ČS v celkové hodnotě alespoň 4 milionů Kč.

Pokud žádnou z těchto podmínek nesplníte, vedení Erste Premier vyjde na 2.500 Kč měsíčně.

Komerční banka

Loni zpřísňovala i Komerčka, pro získání účtu Top nabídka bez poplatku je tak zapotřebí splnění alespoň jedné z následujících podmínek:

Měsíční příjem na účet u KB alespoň 100.000 měsíčně, z toho jedna příchozí platba minimálně 70.000 Kč.
Průměrný příjem na účtech u KB za posledních 12 měsíců je minimálně 100.000 Kč měsíčně a zároveň máte alespoň 1 milion Kč v úsporách a investicích u KB (spadá sem i Modrá pyramida) nebo Amundi Czech Republic.
Alespoň 3 miliony Kč v investicích a spoření v rámci KB nebo Amundi Czech Republic.
Hypotéky a další úvěry u KB v celkové hodnotě alespoň 6 milionů Kč.
Součet splátek všech vašich úvěrů u KB nebo Modré pyramidy činí alespoň 30.000 Kč měsíčně.

Pokud žádnou z těchto podmínek nesplníte, za účet Top nabídka zaplatíte 1.490 Kč měsíčně.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank má v porovnání s konkurencí o něco mírnější podmínky. Pro získání Exkluzivního účtu bez měsíčního poplatku stačí splnit jednu z následujících podmínek:

Měsíční příjmy na běžný účet u Raiffeisenbank ve výši alespoň 50.000 Kč měsíčně (počítají se dvě nejvyšší platby).
Alespoň 1,5 milionu Kč v depozitech a investicích u Raiffeisenbank.

Pokud se vám žádnou z podmínek splnit nepodaří, zaplatíte 299 Kč měsíčně.

Moneta

Prémiový účet s názvem Gold nabízí i Moneta, která v letošním roce vylepšovala nabídku jeho služeb a benefitů. Pro zcela bezplatné vedení účtu je třeba splnit následující podmínku:

Alespoň 1 milion Kč na účtech a investicích od Monety.

Pokud se vám tuto podmínku nepodaří splnit, ale máte tady alespoň měsíční příjem nad 35.000 Kč, zaplatíte za vedení účtu 169 Kč měsíčně. Pokud nesplňujete ani to, pak vám bude účtována plná cena, tedy 469 Kč měsíčně.

NačítámNačítám