Redakce Kalkulator.cz | 18. 10. 2024

Hory nebo exotika? Jedině s cestovním pojištěním!

Ať už se v zimě vyrazíte ohřát někam do tepla, nebo dáte přednost zasněženým kopcům, neměli byste zapomenout na kvalitní cestovní pojištění. Každá dovolená má přitom svá specifika, která se vyplatí ošetřit, abyste si ji užili naplno a bez zbytečných starostí. Tak na ně pojďme kouknout.

Na hory vyrazte s vysokými limity a pojištěním odpovědnosti

Známé přísloví říká, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Jenže občas se to spojí a lidé se s nepřízní osudu potkají právě na horách. Proto je třeba mít dobré pojištění. A je úplně jedno, jestli patříte mezi ostřílené sjezdaře, nebo na lyžích teprve děláte své první „krůčky“. Určitě nespoléhejte jen na náš evropský průkaz pojištěnce, který vám sice zajistí lékařské ošetření kdekoli v zemích EU, o jeho platbu už se ovšem nepostará. Budete mít totiž stejné podmínky jako místní obyvatelé – a někde to bývá pěkně drahé. Před cestou na hory tedy doporučujeme klasické cestovní pojištění, konkrétně takové, které zahrnuje následující složky:

Dostatečně vysoké limity léčebných výloh

Úrazy na horách spojené s následnými převozy do nemocnic mohou často zahrnovat i přepravu vrtulníkem, výjezd horské služby a podobné úkony, které léčebné výlohy ženou do astronomických výší. Právě díky pojištění je ale nebudete platit ze svého. Jen je třeba dobře vybírat – a nastavit si pojistný limit na minimálně tři miliony (platí, že čím vyšší částka, tím lépe).

Nepřetržité asistenční služby

Pojišťovna by vám měla pomoci vyhledat nejbližšího lékaře či zdravotnické zařízení a zprostředkovat potřebnou komunikaci nebo organizaci převozu do Česka.

Výjezd horské služby

Záchrana zraněného lyžaře či snowboardisty obvykle zahrnuje výjezd horské služby, ve vážnějších případech potom i letecký převoz do zdravotnického zařízení. Ačkoli doufáme, že podobné služby nebudete nikdy potřebovat, vždy se raději přesvědčte, že jsou součástí vašeho pojištění.

Pojištění odpovědnosti

A co když při pádu srazíte jiného sjezdaře? I takové případy se stávají a bohužel nejsou ničím neobvyklým. Abyste se vyhnuli vysokým kompenzacím za škody způsobené na vybavení, nebo v nejhorším případě i na zdraví, je třeba mít pojištěnou i odpovědnost, a to opět s dostatečně vysokými limity.

Pojištění úrazu

Další velmi důležitá složka pojištění. Pojištění pak kryje situace, kdy kvůli úrazu zůstanou trvalé následky.

Tak vypadá základ, který by mělo mít každé cestovní pojištění na hory. V závislosti na vašich plánech ale můžete zvážit i některé další. Pokud máte dražší lyže, snowboard nebo další vybavení, pak se může vyplatit pojištění výbavy pro zimní sporty. To kdyby snad došlo k poškození, nebo dokonce odcizení. Také je třeba pracovat s tím, na jaké úrovni a v jakém prostředí budete sport provozovat. Mezi běžné sporty, na které se vztahuje základní pojištění, zpravidla spadá lyžování a snowboarding po vyznačených trasách, tedy na sjezdovkách. Pokud byste chtěli vyrazit do snowparku, užít si freeride mimo sjezdovku nebo objevovat místní krásy na skialpech, pak už budete potřebovat pojištění rizikových sportů.

Vždy se ale seznamte s podmínkami dané pojišťovny, protože u rizikových sportů mohou být další omezení. Ta také platí pro pohyb přesahující určitou hranici nadmořské výšky (nejčastěji 3500 metrů nad mořem), tak je čtěte důkladně. Stejně jako seznam zakázaných aktivit, které mohou mít vliv na zamítnutí pojistného plnění. Zpravidla sem patří požití alkoholu (i když některé pojišťovny už pracují s určitou tolerancí) nebo provozování rizikových sportů, pro které nemáte sjednané pojištění.

Cestujte v klidu a bez starostí

Pomůžeme vám vybrat takové pojištění, které vám bude krýt záda v případě zdravotních problémů i škod na majetku – a navíc za tu nejvýhodnější cenu.

Exotická dovolená v zimě? I sem se bude hodit pojištění

Možná si říkáte, že jediný sport, který budete provozovat, je přesun od restaurace na pláž. Tak na co pojištění? Jenže nezapomínejte, že i v tropických rájích číhá jisté nebezpečí. Třeba nejrůznější nemoci, protože na místní bakterie není naše tělo zvyklé – a kdo neměl v zahraničí ani jednou střevní potíže, ten tam snad nikdy nebyl. Koneckonců i zuby si často umí vybrat „skvělé“ načasování a začít bolet těsně před odjezdem. Navíc když se bavíme o dovolené v exotice, můžeme předpokládat, že se pohybujete mimo Evropu, takže tady vás naše modrá kartička nezachrání už vůbec. Pojištění je tedy třeba i sem. Pamatujte, že mezi nejčastěji řešené zdravotní problémy na dovolené patří kromě úrazů, právě i střevní potíže nebo bolavé zuby, potrápit vás ovšem mohou i alergie a kožní problémy.

Před cestou nezapomeňte na očkování – minimálně ta povinná mít musíte, zvažte ale i doporučená. Pokud byste tuto povinnost ignorovali a následně se danou nemocí nakazili, pojišťovna může odmítnout pojistné plnění.

A co by tedy správné pojištění na dovolenou v tropech mělo obsahovat?

Správně zvolená cílová destinace

Nezapomeňte, že jedete mimo Evropu. Klíčové je proto zvolit správnou lokalitu. Tak, aby pojištění platilo. Pojišťovny mívají oblasti nastavené různě, často pracují například s Evropou, dále celým světem, popřípadě s konkrétními zeměmi.

Pojistné limity a pojištění odpovědnosti

Tady sice lyžaře nesrazíte a zřejmě nebudete potřebovat ani zásah horské služby, přesto si nastavte nejen dostatečně vysoké pojistné limity, ale také pojištění odpovědnosti. Ono i taková srážka se skútrem nebo omylem rozbitá televize na pokoji mohou přijít pořádně draho.

Pojištění zavazadel

Letecké společnosti ztrácejí zavazadla mnohem častěji, než bychom chtěli. A stát se to může komukoli. S pojištěním alespoň budete mít jistotu, že když už k problému dojde, ztracené věci nebudete muset znovu kupovat ze svého.

Storno cesty

Nikdo asi nechceme přemýšlet nad tím, že na dovolenou vůbec neodjedeme. Ale úrazy nebo nemoci se neptají. S pojištěním storna za vás případné poplatky za zrušení – ať už hotelu, cestovce, nebo aerolince – zaplatí pojišťovna.

Pojištění půjčeného vozidla

Budete si půjčovat auto nebo skútr? Pojištění vám vyřídí i půjčovna, jen je třeba počítat se spoluúčastí. A právě tu můžete získat zpět díky správnému cestovnímu pojištění.

Rizikové sporty

Plánujete se vrhnout do vln a naučit se surfovat? Nebo si chcete vyzkoušet lezení po skalách? Potom nezapomeňte na připojištění rizikových sportů.

Hlášení pojistné události

Když už nějaký problém nastane, nabízí se otázka, jak to vlastně s pojišťovnou řešit. Pokud už komunikujete s asistenční službou, jistě vás nasměruje k dalším krokům. Zpravidla ale máte tři možnosti. Buď můžete událost nahlásit online na stránkách příslušné pojišťovny, nebo zavoláte na klientskou linku pojišťovny, jejíž číslo jistě najdete v podkladech ke svému pojištění. Tyto kontakty je vždy dobré mít uložené tak, abyste je v případě potřeby snadno dohledali. Třetí možností je pak osobní návštěva pobočky po návratu zpět.

K nahlášení škody budete kromě svých identifikačních údajů potřebovat i číslo pojistné smlouvy. A připravte se, že po vás pojišťovna bude chtít celou situaci popsat – tedy kdy, kde a co se přesně stalo. Pojišťovně pak bude třeba předložit i lékařskou zprávu o ošetření, popřípadě policejní protokol, seznam odcizených věcí a kopie faktur, které jste v souvislosti s pojistnou událostí museli uhradit. Každou škodu hlaste hned, jak je to možné, tedy bez zbytečného odkladu. Pojišťovna zahajuje šetření také bez zbytečného odkladu a na vyřízení nebo oznámení nedořešení má maximálně 90 dní.

Ještě je dobré vědět, že pokud v zahraničí řešíte bolest zubů, nemoc nebo úraz, pojišťovny obvykle mívají svá smluvní zdravotnická zařízení, kde lze proplacení faktur řešit přímo přes asistenční službu, tedy bez vaší účasti. Jestliže to váš zdravotní stav umožňuje, kontaktujte proto asistenční službu ještě před návštěvou lékaře. V opačném případě asistenční službu kontaktujte hned, jak to bude možné, a domluvte se na dalším postupu.

NačítámNačítám