Redakce Kalkulator.cz | 7. 10. 2024

Kybernetická bezpečnost: Jak správně chránit svůj mobil?

Kybernetické hrozby jsou stále aktuálnějším tématem a týkají se nás všech. Představa hackera, který v potemnělém pokoji hledá způsoby, jak se nabourat zrovna do vašeho mobilu, většinou s realitou mnoho společného nemá. Daleko pravděpodobnější je, že se stanete obětí hackerského programu, který náhodně vyhledává a napadá různá zařízení, nebo že si stáhnete či otevřete zavirovaný soubor. Čím silnější je vaše ochrana, tím menší budou mít útočníci šanci.

Pokud máte pocit, že jste příliš „malými rybami“ a pro žádného hackera nejste zajímaví, nenechte se mýlit. Zajímavé je každé zařízení, protože jeho prostřednictvím lze následně provést velký DDoS útok směřovaný na kritickou infrastrukturu nebo jiné větší hráče na trhu. Nehledě na to, že cílem se mohou stát i samotná data v telefonu, například hesla k účtům nebo osobní informace o vás a vašich blízcích, které pak mohou v krajním případě sloužit i ke krádežím identity či vydírání. Takových případů přibývá a odborníci před nimi často varují. Jakmile jednou k úniku dat dojde, je na úplné vyřešení problému pozdě. Proto je třeba věnovat se především prevenci a svá zařízení co nejlépe chránit.

Zamykejte svůj telefon

Tahle rada může znít až úsměvně, ale možná byste se divili, kolik lidí nemá nastavený vůbec žádný kód. Pokud by jim někdo mobil ukradl, dostat se ke všem datům pro něj bude otázkou pár vteřin. Naprostým základem je tedy zámek displeje, ať už prostřednictvím Face ID, otisku prstu nebo číselného kódu.

Pozor na to, co si do mobilu ukládáte

Lísteček s pinem umístěný přímo u platební karty dnes nahradily poznámky chytrých telefonů, kam si mnoho lidí ukládá svá hesla nebo kódy. Děláte to i vy? Buďte raději opatrnější. Když už si něco takového ukládáte, poznámku opatřete zámkem a nikdy si do ní nepište, k čemu heslo nebo pin patří. Pokud jde o správu hesel, mnohem jistější je využití některé z peněženek, například přímo od Applu nebo Googlu, případně službu Last Pass nebo její obdobu.

Používejte silná hesla

Jméno domácího mazlíčka doplněné o rok narození. Vypadá takhle vaše heslo? A používáte ho všude, kde to jen jde, maximálně s drobnou obměnou? To neděláte úplně dobře. Prolomit takto snadná hesla je pro zkušeného útočníka otázkou pár minut. Vždy je třeba používat unikátní kombinace písmen a čísel, které na první pohled nedávají žádný smysl. Vždy si také co nejdříve změňte heslo, které vám k účtu nebo jakémukoli zařízení nastavil jeho provozovatel. Platí to třeba i pro internetové routery a podobně. K zapamatování nebo i vygenerování silných hesel dobře poslouží už zmíněné peněženky. Všude, kde to jde, si potom zapněte dvoufázové ověření.

Chci internet na doma

Hledáte nejlepší poměr ceny a kvality? Porovnáme pro vás desítky nabídek a pomůžeme najít tu nejzajímavější.

Aktualizujte svůj software pro vyšší bezpečnost

Aktualizace softwaru, kterými vás výrobce vašeho mobilního telefonu pravidelně zásobuje, neslouží jen k získání nových tapet, widgetů nebo vzhledu ikon. Často se zaměřují právě i na bezpečnost. Nejenže opravují slabiny předchozích verzí, ale také reagují na nově přicházející hrozby, které vývojáři nepřetržitě sledují. To je důvod, proč byste s aktualizací neměli příliš otálet. Pokud vás na ni mobil upozorní, stáhněte si ji co nejdříve, nebo si rovnou nastavte automatické aktualizace.

Aplikace jen z ověřených zdrojů

Dávejte si dobrý pozor, co do svého mobilu stahujete. Vždy by to mělo být jen z oficiálních obchodů, jako jsou Google Play nebo App Store. Naopak stahováním pochybných aplikací z nezabezpečených webů se vystavujete riziku, že si do mobilu pozvete třeba i obávaného trojského koně. Proto se nenechte zlákat líbivými sliby, co všechno zrovna tahle aplikace dokáže, a raději si vyrazte do ofiko obchodu pro nějakou podobnou.

Pozor na veřejné wifi sítě

Internet v kavárnách, obchoďácích nebo klidně i ulicích města je skvělým benefitem, který mnoho z nás rádo a často využívá. Jenže veřejná wifi, zvláště ta bez jakýchkoli hesel, neláká jen nás. Hackeři tu mohou snadno sledovat aktivity ostatních uživatelů, proto je klíčové nepřihlašovat se na veřejných wifi ke svým účtům a nezadávat jakákoli citlivá data.

Dobrým řešením může být antivir

Antivirový program si můžete stáhnout nejen pro svůj počítač, ale také telefon. Ochrání vás v případě, že přece jen trochu pozapomenete na bezpečnost a budete stahovat rizikové aplikace a soubory nebo procházet nechráněné webové stránky. Pokud program narazí na potenciální hrozbu, dokáže ji zablokovat. Stahujte si ale pouze ověřené programy, například Avast nebo ESET, a samozřejmě jen z oficiálních obchodů s aplikacemi.

NačítámNačítám