Redakce Kalkulator.cz | 1. 10. 2024

Topná sezona se blíží. Jak se na ni připravit?

Zima nám o sobě pomalu dává vědět. V horských oblastech už napadla první sněhová nadílka a na mnoha místech republiky klesly během víkendu teploty k nule a nebo i mírně pod. To znamená jediné. Topná sezona pomalu začíná. Jste na ni dobře připravení?

Představte si následující situaci. Venku mrzne, jako když praští, zapínáte topení a najednou se objevuje chybová hláška. V panice zvedáte telefon a voláte servisnímu technikovi, přece nebudete celý víkend bez topení. Jenže je pátek večer a telefon už vám nikdo nezvedne. Nedovoláte se ani během víkendu, tak to zkoušíte v pondělí. Ale nejste sami. Podobný problém řeší i v dalších domácnostech, takže servisák je zrovna na výjezdu a nemá na vás čas. Můžete to zkusit druhý den. Čeká vás tedy minimálně další chladný den bez topení. Asi se shodneme, že není o co stát. Proto je třeba takovým situacím předcházet a na mrazy, které už brzy přijdou, se včas připravit.

Chcete levnější elektřinu či plyn?

Využijte náš srovnávač a objevte výhodnější nabídku. Se změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Topení zkuste ještě před začátkem topné sezony

Babí léto se sice pořád hlásí o slovo, v noci už ale teploty prudce padají a ani přes den nemá sluníčko takovou sílu. Jasně, mnoho domů si ještě pořád drží naakumulované teplo, takže jejich obyvatelé zatím zimu nepociťují. To ale nevydrží věčně a topení bude dříve či později třeba zapnout. Proto je právě teď ten nejlepší čas na jeho zkoušku. Většina chyb se objeví s prvním spuštěním, takže není nic jednoduššího, než se hned teď přesvědčit, že všechno funguje. Stačí pustit kotel a nechat ho dvě hodinky běžet. Funguje? Výborně, potom jste na zimu dobře připraveni. Kotel běží, ale topení nejde? Ještě než začnete panikařit, zkuste odvzdušnit radiátory. Často se nejedná o větší závadu a tento krok pomůže. Nepomohlo ani to, nebo se objevuje závada přímo na kotli? Potom volejte servisního technika. Čím dříve to uděláte, tím lépe. Technici zatím nemusí být tolik vytížení, navíc na jejich návštěvu nebudete čekat v těch největších mrazech.

Ještě je dobré si říct, že porouchat se může každý kotel, a to často i bez ohledu na jeho stáří. Alespoň částečně ovšem toto riziko snížíte tím, že nebudete zapomínat na pravidelné kontroly. Pokud bydlíte v bytovém domě se zavedeným plynem, kontrola plynových zařízení tu musí proběhnout každý rok, jednou za tři roky potom i provozní revize (za zajištění revize odpovídá majitel bytového domu, popřípadě SVJ nebo představenstvo bytového družstva). V běžných domácnostech taková povinnost neplatí, je tu potřeba jen výchozí revize při prvním uvedení do provozu. Přesto se už s ohledem na bezpečnost takový krok vyplatí i všem ostatním. Revizi se dokonce doporučuje provádět každoročně, tedy ve stejné frekvenci, v jaké platí povinnost zajistit čištění spalinových cest kominíkem.

Neplatíte zbytečně moc?

Funkčnost topného systému je před zimou klíčová, když už ale máte vše připraveno na sezonu, vyplatí se přemýšlet i o samotné ceně. Tedy o sazbě, kterou platíte svému dodavateli energií. Vzhledem k nedávnému poklesu cen elektřiny a plynu je docela dobře možné, že v tuto chvíli platíte víc, než skutečně musíte. Není proto nic jednoduššího než kouknout na svou fakturu a porovnat sazby s aktuálními hodnotami na trhu. Pomůže vám s tím naše kalkulačka. Kromě toho vám rádi poradíme s výběrem, najdeme nejlepší čas na změnu dodavatele a následně se postaráme o vše potřebné. Takže pokud se pro změnu a úsporu rozhodnete, budeme od Vás potřebovat jediný podpis na nové smlouvě.

NačítámNačítám