Redakce Kalkulator.cz | 20. 9. 2024

Podomní prodej energií aneb energošmejdi opět úřadují

Zpomalení energetického trhu vlivem krize přineslo hlavně nevýhody, jedna pozitivní věc by se ale přece jen našla. Byla jí snížená aktivita takzvaných energošmejdů, kteří se snaží nalákat důvěřivé odběratele do spárů nevýhodných a často až podvodných smluv.

Válku jim už před lety vyhlásil nejen Energetický regulační úřad (ERÚ), ale také řada českých médií. Přesto se energošmejdům stále daří komplikovat život českým domácnostem. Jejich praktiky často připomínají scénáře těch nejbizarnějších filmů, přesto se dějí. Třeba trik se získáním plné moci, která pak poslouží k uzavření smlouvy pro odběratele značně nevýhodné. Nebo vydávání se za zaměstnance energetických společností, následné poskytování klamavých informací nebo nevyžádané (a často velmi drahé) poradenství. Podvodníci s novými triky přicházejí každý den a často se zaměřují především na seniory, kteří jim nejčastěji naletí. Vyvázat se z podvodně uzavřených smluv a dalších služeb je těžký, časově náročný a také velmi drahý úkol. Proto je lepší, aby taková situace vůbec nenastala.

Chcete mít levnější energie?

Porovnáme pro vás nabídky od spolehlivých dodavatelů, pomůžeme vám s výběrem a postaráme se také o následnou změnu dodavatele.

Energetický regulační úřad (ERÚ) varuje

ERÚ ve svém květnovém prohlášení varoval před rostoucí aktivitou nepoctivých zprostředkovatelů energií, na které se od začátku letošního roku množí stížnosti. Jedná se hlavně o podomní prodej, objevily se ale dokonce i případy, kdy se tito zprostředkovatelé snažili získat nové klienty v restauracích. Živnou půdou pro energošmejdy je oživený energetický trh, kde stále více domácností zvažuje změnu dodavatele elektřiny či plynu. Změnou lze v závislosti na stávající smlouvě a celkové spotřebě domácnosti ušetřit jednotky, nebo dokonce i desítky tisíc, je ale třeba si dobře vybrat nového dodavatele a podepsat s ním férovou smlouvu. Jisté je, že takovou vám nepoctivý zprostředkovatel rozhodně nenabídne.

Jak se bránit?

Možná si říkáte, že vy byste nikdy nenaletěli. Občas ale naletí i ti nejchytřejší a nejopatrnější z nás. Triky a praktiky energošmejdů totiž zahrnují vše od snadno prokouknutelných lstí až po sofistikovanější postupy. Proto je opatrnost na místě a v nebezpečí zdaleka nejsou jen důvěřiví senioři. Pojďme si tedy zopakovat, jak se bránit a co dělat, abyste se nestali obětí podvodu.

Ověřte si, o koho jde

Každý oficiální zprostředkovatel má své registrační číslo a můžete ho najít v registru ERÚ. Pokud tady není, pak zřejmě není oficiálním zprostředkovatelem energií.

Všímejte si podezřelého chování

Přišel někdo zkontrolovat elektroměr, aniž by vám dal distributor energií předem vědět? Chce kromě elektroměru vidět i smlouvu? Vydává se za zaměstnance, ale ptá se na otázky, které váš dodavatel či distributor jistě dobře ví? Potom pravděpodobně máte tu čest s podvodníkem – a domů si ho vůbec nepouštějte.

Nenechte se do ničeho tlačit

Ani zdánlivě sebelepší nabídku nepodepisujte pod tlakem. Vždy si vše nechte projít hlavou a proberte to třeba s někým blízkým – nebo ještě lépe s námi v Kalkulátoru. Rozhodně se vyplatí porovnat si ceníky a podmínky dalších dodavatelů, protože ne vždy je nabídka tak výhodná, jak se na první pohled zdá.

Pozor na podomní prodej

Dodavatelé energií za účelem získávání nových zákazníků nikdy osobně neobcházejí domy. Pokud k vám někdo takový dorazil, pak se s největší pravděpodobností jedná o podvodníka. Ti navíc velmi často porušují zákaz podomního prodeje, který vyhlásila řada českých měst a obcí.

Prevenci a ochraně před energošmejdy se pravidelně věnuje ERÚ. Na jeho stránkách tak můžete najít řadu cenných rad, na co si dát pozor.

Stalo se vám něco podobného? Napište nám a podělte se s námi o své zkušenosti. Rádi na ně upozorníme ostatní čtenáře a třeba tak někomu pomůžete před opravdu velkými problémy.

NačítámNačítám