Redakce Kalkulator.cz | 13. 9. 2024

Jak pečlivě zazimovat chatu či chalupu?

Chataření patří k české kultuře skoro jako pivo ke guláši. V Evropě vlastní víc rekreačních objektů na osobu jen Švédové. Pokud i vám říká některá chata nebo chalupa pane, ani letos vás nemine její zazimování. Co všechno musíte zařídit, než přijdou první mrazíky? Vezmeme to popořadě.

Zazimování chaty zvenku i zevnitř

Teď je ta správná doba zjistit, v jaké kondici vaše letní sídlo doopravdy je. Těsně před příchodem zimy už by na případné práce nemusel zbýt čas. Nejdůležitějším bodem je kontrola střechy. Kvůli pár uvolněným taškám může dovnitř pořádně zatékat. Pár minut věnujte také stavu krovu – kvůli shnilým trámům už se přes zimu propadla nejedna střecha. Vyhraďte si dostatek času na okapy. Pokud máte možnost, sundejte je, případně je pečlivě vyčistěte od listí a dalších nánosů. Určitě nechcete, aby se kvůli ucpanému okapu voda dostala dovnitř budovy a vám zplesnivěly stěny či nábytek. Nánosy v okapech také rády zadržují vodu, ta snadno zamrzne a okap se může roztrhnout. Pokud máte okenice, nezapomeňte je zabednit.

Zkrocení elektřiny

Projděte svou chatu či chalupu a poctivě vypojte ze zásuvek veškeré spotřebiče, abyste předcházeli zkratu a případnému požáru. Následně vypněte hlavní jistič. Potřebujete-li elektřinu kvůli alarmu, budete si muset vystačit s vypojením spotřebičů. Vaříte na plynu? Nezapomeňte vypnout jeho přívod. Než se přesuneme k vodě, připomínáme, že je opravdu nutné nejdříve obstarat elektřinu a až potom vypouštět vodu, aby topné těleso nejelo “na sucho”. Vyhneme se riziku vzniku požáru.

Zmrzlá voda břehy mele

Hlavním důvodem, proč žádný chatař nesmí na podzim zapomenout vypnout vodu, jsou její fyzikální vlastnosti. Zmrzlá voda má větší objem než kapalná, a tak snadno a hojně trhá potrubí. Nejefektivnější obranou proti zamrzání vody je její mechanické odstranění. Pozor, pokud vodu nevypustíte, v případě vytopení vám pojišťovna pravděpodobně nevyplatí plnění, protože ve smlouvách se uvádí, že vaší povinností je chatu takto zabezpečit. Nejprve vypněte přívod vody a pak otevřete všechny kohoutky, aby voda odtekla. Nezapomeňte na radiátory, bojler nebo hadici k pračce a dalším spotřebičům. Obvykle po vypuštění zbyde voda v toaletě, dřezu nebo umyvadle. Nalijte do nich speciální nemrznoucí směs pro vodovodní systémy nebo v případě nouze velmi silný solný roztok. Doporučujeme také zaizolovat vodoměr, aby se mrazem neponičil. Nejjednodušší a nejlevnější způsob je zevnitř vystlat skříňku polystyrenem.

O krok napřed před zloději

Věděli jste, že hlavní dveře jsou zdaleka nejčastějším přístupem pro zloděje? Většinou se žádné rozbíjení oken nekoná, protože spousta lidí má na dveřích tak nedostatečné zámky, že zloději nemusí být příliš kreativní. Čím lépe bude vaše nemovitost zabezpečená, tím vyšší můžete očekávat plnění od pojišťovny, pakliže všechna vaše preventivní opatření selžou. Přemýšlejte, co sdílíte na sociálních sítích – fotku zazimované chaty, zejména s její přesnou polohou, si někdo může snadno vyložit jako pozvánku k návštěvě bez vašeho souhlasu.

Odvezte s sebou nebo pečlivě uschovejte

Nespoléhejte na trvanlivost potravin a odvezte je radši domů, případně je vyhoďte. Hlodavci a další zvířátka hledají cokoliv, co jim umožní přežít zimu. Spousta z nás nosí na chalupě staré vyřazené oblečení, ale pokud tam máte kousky, o které nechcete přijít, uzavřete je do plastových krabic. Pokud nemáte zabedněné okenice, uložte dražší elektroniku někam mimo dohled zlodějů.

Jak správně pojistit chatu či chalupu?

Můžete být sebepečlivější a opatrnější, ale i tak některým situacím nezabráníte. Proto je na místě mít svou chatu či chalupu pojištěnou. Nejčastěji se pojistné události týkají živelných pohrom, a v mnohem menší míře vloupání. Pojišťovny nabízí pojistku rekreační nemovitosti jako specifický produkt odlišný od pojištění nemovitosti, kde žijete trvale. Budete potřebovat také pojištění rekreační domácnosti, které vám pokryje třeba škody při vytopení.

Ne každá nabídka zahrnuje plnění škod vzniklé povodněmi nebo záplavami, přestože jsou v ČR poměrně časté. Zvažte, jak vysoké je riziko výskytu povodní ve vaší oblasti, a případně ho začleňte do své pojistky. Součástí každé základní smlouvy bývá pojištění proti požáru, které patří k nejdražším událostem na majetku. Pozor – pokud se ale oheň z vaší chaty rozšíří k sousedovi nebo do lesa, budete potřebovat krytí z pojištění odpovědnosti. Zkontrolujte si, zda se vaše pojistka vztahuje také na požár v kůlně, dílně či samostatné garáži. Máte na chatě nové spotřebiče a bojíte se, co s nimi udělají výkyvy v elektrické síti při bouřkách? Pojistěte se na riziko přepětí a podpětí.

Jak získat nejvýhodnější pojištění?

Srovnání získáte během chvilky. Stačí zadat pár údajů o pojišťované nemovitosti.

Pozor na podpojištění

V posledních letech pojišťovny často řeší podpojištěné nemovitosti, a to nejen vlivem inflace. Trend chataření od dob korony roste, lidé tráví na chatě více času, a investují peníze do rekonstrukce. Hodnota jejich nemovitosti tím stoupá, ale málokdo úměrně zvyšuje také pojistnou částku. Pro stanovení této částky se totiž používá cena stavebních materiálů a prací, za kterou byste nemovitost dokázali znovu vybudovat. Původní částka, na kterou jste před lety uzavřeli smlouvu, je tak dost možná moc nízká, a biti na tom budete vy, protože pojišťovna vám vyplatí klidně poloviční částku.

NačítámNačítám