Redakce Kalkulator.cz | 2. 9. 2024

Vyplatí se změna dodavatele elektřiny i při nízké spotřebě?

V Česku máme na devět milionů odběrných míst elektřiny a plynu, jen 2,5 milionu z nich přitom za posledních 10 let změnilo dodavatele. Mnozí odběratelé mají pocit, že při jejich nízké spotřebě to nemá smysl – a tak zůstávají dlouhá léta věrni svému dodavateli. Je to ale skutečně dobrá strategie? Tady jsou dva příklady domácností s nízkou spotřebou.

Roční spotřeba elektřiny se pohybuje kolem 3,5 MWh

Běžná česká domácnost ročně spotřebuje v průměru 3,5 MWh elektřiny. Na první pohled to není žádné velké číslo, mnozí tak nad možnou úsporou při takových hodnotách mávnou rukou. Ve skutečnosti ovšem nejde o tak úplně zanedbatelnou částku. Na jedné megawatthodině dnes při výběru výhodnější nabídky můžete ušetřit i 1.200 Kč. Při výše zmíněné spotřebě to pak bude 4.200 Kč za rok. To už není zrovna málo, co říkáte? Navíc pokud u stávajícího dodavatele s méně výhodnou nabídkou zůstanete deset let, může jít o více než 40.000 Kč, které zaplatíte zcela zbytečně.

Chcete platit méně?

Využijte náš srovnávač a vyberte si výhodnější nabídku. Se změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Průměrná roční spotřeba elektřiny je ještě nižší

Samozřejmě platí, že ne každá domácnost má průměrnou spotřebu. Odběratele s vyšší spotřebou, u kterých se změna dodavatele vyplatí v každém případě, teď nechme stranou – a pojďme kouknout na domácnosti s minimálními odběry. Co když platíte jen 500 Kč měsíčně a na konci roku nemáte žádné nedoplatky? Dává změna dodavatele smysl i v takovém případě? Pokud by to znamenalo, že budete muset zdlouhavě vyhledávat konkurenční nabídky, potom někam jezdit a samostatně řešit změnu dodavatele, pak to za to asi nestojí. Ušetříte třeba jen tisícovku ročně, budu vás to ale stát spoustu úsilí. Na druhou stranu když to za vás někdo kompletně vyřeší – třeba jako my v Kalkulátoru –, pak se asi shodneme, že nemá smysl dávat někomu jen tak tisícovku navíc.

Navíc i malá částka vám může v dlouhodobém horizontu vynést poměrně zajímavou úsporu. A neplatí to jen o energiích. Podobně to může být třeba i s tankováním do auta. Benzín dnes na běžných čerpacích stanicích stojí kolem 38 Kč, na dálnicích to pak může být kolem 40 Kč. Jsou to pouhé dvě koruny rozdílu, na plné nádrži to bude asi stovka. To není moc, přesto se většina lidí snaží ušetřit a tankuje tam, kde jsou pohonné hmoty levnější. Tak proč stejný přístup nezvolit i u elektřiny? Navíc u benzinu to řešíte při každém tankování, zatímco v případě elektřiny stačí udělat jediný krok a šetříte klidně dva roky.

Jak změna dodavatele probíhá?

Pokud se rozhodnete využít naši kalkulačku, je změna dodavatele záležitost pár kliknutí. V jednotlivých krocích se vás zeptáme na pár detailů. Třeba kdo vám energie dodává, jakou jste měli spotřebu v posledním období nebo jak vysokou fakturu vám dodavatel vystavil. Díky tomu získáme přesnou představu o aktuálním nastavení a pomůžeme vám najít nabídku, se kterou můžete skutečně ušetřit. Až si z konkurenčních nabídek vyberete, postaráme se o další kroky. Nejdřív zjistíme, jestli je ten správný čas na odchod od stávajícího dodavatele – to abyste se vyhnuli případným sankcím. Pokud bude na změnu příliš brzy, vše dopředu připravíme, nastavíme vám Hlídacího vlka a včas vás upozorníme, až správný čas nastane. Jestliže už takový čas nastal, rovnou si přebereme komunikaci se stávajícím i novým dodavatelem a od vás už budeme potřebovat jen finální podpisy na smlouvách. Celý proces vám tak zabere jen pár minut času. Takže i kdybyste následně ušetřili „jen“ tisícovku ročně, těch pár minut za to určitě stojí!

NačítámNačítám