Redakce Kalkulator.cz | 2. 9. 2024

Který operátor má nejlepší mobilní síť v Česku? Měření rychlosti přineslo odpověď

Odpověď na tuto otázku se pravidelně snaží najít řada společností provádějících takzvané speedtesty. Tato měření rychlosti probíhají nejen v Česku, ale také v řadě dalších zemích po celém světě. Díky tomu máme poměrně dobrou představu, jak si ve srovnání s dalšími zeměmi vedeme – a také který operátor má nejlepší síť. Výsledky se ovšem různí. Zatímco v jednom měření zvítězil T-Mobile, v jiném byl o trochu lepší Vodafone.

Mobilní internet od T-Mobile dosáhl celkově nejlepších výsledků

Společnost Ookla říká, že T-Mobile je nejlepší. Respektive vyplývá to z výsledků posledního měření, které proběhlo ve druhé polovině loňského roku. T-Mobile tu dosáhl rychlostního skóre 73,67 bodů, a to díky průměrné rychlosti stahování 69,95 megabitů za sekundu a rychlosti odesílání dat 19,14 megabitů za sekundu. V těsném závěsu se umístila společnost O2 s 71,01 body, výrazněji pak propadl Vodafone, který nezískal ani polovinu z bodového ohodnocení svých konkurentů a skončil se známkou pouhých 34,29. T-Mobile tak opět obhájil své prvenství, které získal i v předchozích dvou měřeních.

S vlastním měřením ale přišla i společnost Umlaut, která spadá pod Accenture. Její report z června letošního roku seřadil české operátory trochu jinak. Prvenství tu získal Vodafone, který obdržel 460 bodů z možného maxima 480 bodů. T-Mobile ovšem zaostal jen minimálně a oproti Vodafonu ztratil pouhé dva body. O něco hůře na tom bylo O2, které obdrželo 433 bodů.

Chcete nejvýhodnější mobilní tarif?

Porovnáme pro vás dostupné nabídky a pomůžeme najít tu nejvýhodnější.

Hodnotila se mapa pokrytí i další kritéria

V obou měřeních se zohledňovalo nejen pokrytí, ale třeba i stabilita signálu nebo rychlost stahování a nahrávání. Každý z testů ovšem svá data získává trochu jinou metodou. Zatímco Ookla si je – samozřejmě se souhlasem – bere přímo od lidí, kteří si stáhli jejich aplikaci, Umlaut využívá metodu, kdy danou zemi křižuje několik vozů s měřicí technikou. Ookla tak může mít data i z více odlehlých koutů země, Umlaut zase získá představu o tom, jak pokrytí a signál fungují při kratších i delších přejezdech.

V každém případě můžeme říct, že když si výsledky obou měření zprůměrujeme, nejlépe z nich vychází T-Mobile. V obou testech si vedl velmi dobře a dosáhl vysokých hodnocení, byť v hodnocení společnosti Umlaut mu první místo o malý kousek uteklo.

Jak si vedeme v porovnání s dalšími zeměmi?

Díky datům společnosti Ookla můžeme snadno zjistit i to, jak si čeští operátoři vedou v porovnání se zahraniční konkurencí. Nejnovější průzkum průměrných rychlostí sítě pochází z letošního července a Českou republiku zařadil v případě mobilních dat na 27. místo s mediánovou rychlostí stahování 86,02 megabitů za sekundu. To nejsou vůbec špatné výsledky – předstihli jsme řadu zemí včetně všech našich sousedů. Když se ale podíváme na čelo žebříčku, pořád máme co dohánět. Na prvním místě se umístily Spojené arabské emiráty s rychlostí stahování neuvěřitelných 359,85 megabitů za sekundu. Pokud jde o evropské země, prvenství si drží Dánsko s rychlostí stahování 133,65 megabitů za sekundu. Pořád jsme ale 27. z celkově hodnocených 111 zemí a držíme se vysoko nad světovým průměrem, což jsou velmi dobré výsledky. Tak teď už jen něco udělat s těmi cenami.

Jak je na tom vaše domácí ineternetová síť?

Chcete vědět, jakou rychlost internetu máte doma? Udělejte si jednoduchý test rychlosti internetu právě teď.

Vaše současná rychlost internetu

Měřák rychlosti internetu

0,0 Mb/s

0,0 Mb/s

Stahování

Odesílání

NačítámNačítám