Redakce Kalkulator.cz | 29. 8. 2024

Sdílení elektřiny je tady. Co to znamená a jak se do nového systému zapojit?

Zatímco doposud umožňovaly domácí fotovoltaické elektrárny výrobu jen pro vlastní spotřebu a přebytky se posílaly do baterií nebo zpět do sítě, od srpna můžete energii vyrobenou v domě využít na své chalupě nebo ji poskytnout třeba sousedům. Stačí se registrovat u Elektroenergetického datového centra (EDC).

V čem sdílení elektřiny spočívá?

Řekněme, že na svém domě máte fotovoltaickou elektrárnu, která vám během slunných dnů vyrobí poměrně slušné množství energie. Část rovnou spotřebujete, část uložíte třeba do baterií, ale pořád vám ještě dost zbývá. Dřív byste přebytky poslali zpět do sítě, respektive je za poměrně nízkou cenu prodali dodavateli, pokud byste s ním měli uzavřenou smlouvu o výkupu nadbytečné energie. Od 1. srpna je ale situace jiná a myšlenka komunitní energetiky se stává realitou. Přebytky tak můžete poslat třeba svým rodičům žijícím na druhém konci republiky, využít je na chatě nebo jimi dokonce zásobovat lokální školu. Sdílení je totiž umožněno nejen domácnostem, ale právě i školám, obcím nebo třeba firmám. Reálný „přenos“ elektřiny by pak měl začít v průběhu září.

Chcete mít levnější i elektřinu ze sítě?

Porovnáme pro vás aktuální nabídky a pomůžeme najít férového dodavatele.

Kdo a jak se může registrovat ke sdílení elektřiny?

Fyzické i právnické osoby, které se do komunitní energetiky chtějí zapojit – ať už z pozice výrobce, nebo příjemce elektřiny –, se musí registrovat u Elektroenergetického datového centra (EDC). To je nově vzniklá společnost, na jejímž provozu se podílí provozovatel přenosové soustavy ČEPS spolu s provozovateli regionálních distribučních sítí ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Do sdílené energetiky se můžete zapojit ve dvou režimech. V jednodušším režimu aktivního zákazníka může sdílet elektřinu až jedenáct míst napříč celým Českem, v režimu energetických společenství to pak může být až tisíc míst ležících ve správním obvodu až tří obcí s rozšířenou působností nebo Prahy. Energetická společenství se na rozdíl od režimu aktivního zákazníka musí registrovat také u Energetického regulačního úřadu (ERÚ). „Přeregistrovat“ se do nového systému pak musí i bytové domy s fotovoltaickou elektrárnou, které mohou sdílet elektřinu už od loňského roku.

Samotná registrace ke sdílené energetice probíhá na webu EDC. Je třeba začít vytvořením uživatelského účtu, následně už můžete přejít k vyplnění Žádosti o uzavření smlouvy o přístupu do informačního systému EDC. Po přihlášení do účtu pak můžete průběžně sledovat stav vyřízení a do 20 dnů od podání žádosti byste tam měli najít i návrh finální smlouvy. Informace současně obdržíte i na e-mail uvedený při registraci. Následně už jen stačí opatřit smlouvu elektronickým nebo úředně ověřeným podpisem a do 30 dnů odeslat e-mailem na adresu info@edc-cr.cz. Jakmile budete mít podepsáno, můžete si v portálu vybrat odběrná místa, se kterými budete elektřinu sdílet. Celý postup je dostatečně intuitivní a všechny informace najdete na webu, takže není třeba se toho bát. Pokud byste přece jen tápali, je k dispozici zákaznická linka a ptát se můžete i na uvedeném e-mailu. Obrátit se pak můžete i na svého dodavatele energií. Řada z nich už totiž prohlásila, že svým zákazníkům s registrací pomůže.

Součástí procesu je kromě nezbytného „papírování“ také výměna elektroměru. Je třeba použít takový, který zvládne průběhové měření a odesílání dat o aktuální spotřebě nebo výrobě v 15minutových intervalech. Pokud chytrý elektroměr zatím nemáte, do tří měsíců od podpisu smlouvy vám výměnu zajistí přímo distributor.

Proč se vyplatí elektřinu sdílet?

Předně máte možnost si sami vybrat, komu vyrobenou elektřinu poskytnete. Mohou to tedy být třeba vaše další nemovitosti, případně domácnosti vašich příbuzných a přátel. Nebo sami můžete využít fotovoltaickou elektrárnu svého souseda či nedaleké firmy, jejíž „soláry“ vyrábějí i o víkendu, kdy třeba zrovna nejede výroba. Možností jsou zkrátka spousty a jedná se o efektivní způsob, jak snížit nejen náklady na energie, ale také emise skleníkových plynů, které vznikají při konvenční výrobě elektřiny.

Co se finanční úspory týče, je ovšem třeba počítat s tím, že ušetříte „jen“ za neregulovanou složku elektřiny (tedy cenu silové elektřiny), distribuční poplatek a další složky regulované ceny bude třeba zaplatit i tak. Pro účely fakturace jsou tak zapotřebí už zmíněné chytré elektroměry, díky kterým bude mít dodavatel přehled, kolik energie domácnost spotřebovala ze sítě a kolik díky sdílení. Za sdílenou elektřinu nebude kromě poplatků za distribuci účtovat nic, protože tam už je čistě na účastnících, jestli se dohodnou na bezúplatném sdílení, finanční odměně nebo kompenzaci formou jiných služeb.

Plná verze od roku 2026

Ačkoli sdílení elektřiny už běží, zatím jde jen o dočasnou verzi, kterou ještě budou čekat jisté inovace. Zatím je totiž třeba, aby odběrné místo spotřebovalo energii v reálném čase, respektive ve stejné „čtvrthodině“, ve které byla elektřina vyrobená (právě proto se využívají průběhové elektroměry s 15minutovým intervalem měření). Pokud ke spotřebě nedojde, pak se s elektřinou pracuje jako s přebytkem a je odeslána do sítě. Je samozřejmě možné skladovat ji v bateriích, jedná se ale o poměrně drahé a v případě bytových domů i obtížné řešení. Připravuje se proto novela, která počítá s velkokapacitními bateriemi. Vylepšené řešení s možností akumulace elektřiny by mohlo být k dispozici ve druhé polovině roku 2026. Nicméně už současný režim je prvním a velmi důležitým krokem, o kterém se roky mluvilo. A i podle dat EDC a tisíců podaných žádostí je vidět, že lidé mají o sdílenou energetiku velký zájem.

NačítámNačítám