Redakce Kalkulator.cz | 28. 8. 2024

Povinné ručení se nově musí platit hned, zelenou kartu nepotřebujete - novinky od října 2024

Jak už jsme vás dříve informovali, rok 2024 přináší další zásadní změny v oblasti povinného ručení v České republice. Pojďme se podívat na novinky, které začnou platit od října 2024 a budou mít dopad na všechny majitele motorových vozidel, kteří jsou povinni sjednat si povinné ručení. Tyto změny zahrnují jak zjednodušení pro řidiče, tak i zavedení přísnějších podmínek týkajících se úhrady pojistného.

Zrušení povinnosti vozit s sebou zelenou (bílou) kartu

Někteří z nás již netrpělivě vyhlížejí novinku, která je v rámci digitalizace jednou z nejvýznamnějších změn. Od října 2024 už totiž nebude nutné na území České republiky vozit s sebou zelenou (nyní bílou) kartu, která slouží jako doklad o sjednání povinného ručení. Místo toho bude policie schopna ověřit platnost pojištění přímo v online evidenci pojištěných vozidel spravované Českou kanceláří pojistitelů. To znamená, že při silniční kontrole nebude třeba předkládat fyzický doklad, což usnadní situaci pro řidiče, kteří občas zapomínají kartu doma.

I přes tuto změnu však zůstává povinnost mít u sebe zelenou (bílou) kartu při cestách do zahraničí, kde je tento doklad stále fyzicky vyžadován.To by se mělo změnit až v roce 2025, kdy by i v zahraničí měla stačit pouze elektronická verze zelené (bílé) karty.

Okamžitá úhrada pojistného

Další novinka, která bude platit od října 2024, se týká způsobu platby za povinné ručení. Nově bude nutné zaplatit pojistné okamžitě při sjednání pojištění. To znamená, že jakmile si sjednáte pojistku, musí být platba připsána na účet pojišťovny ještě před tím, než pojištění nabude účinnosti. Pokud si sjednáváte smlouvu s odloženým počátkem, tedy v dostatečném předstihu, než má začít pojištění platit, můžete smlouvu zaplatit kdykoli do data počátku. Pokud k tomu nedojde, pojišťovna může počátek platnosti pojištění posunout, nebo v případě delšího prodlení smlouvu úplně zrušit. A to je výrazná změna oproti dosavadní praxi, kdy jste si sjednali pojistku, ta už platila a vy jste ji mohli zaplatit třeba až za 14 dní.

Tato legislativní úprava byla přijata především z důvodu zajištění větší jistoty v krytí rizik, a to jak pro pojišťovny, tak pro ostatní účastníky silničního provozu. Zákonodárci argumentují tím, že okamžitá platba pojistného sníží riziko vzniku situací, kdy pojištěnec způsobí škodu, avšak pojistné dosud nezaplatil, což mohlo vést k problémům s uplatněním nároků na plnění.

Tato změna se dotkne především těch, kteří potřebují sjednat povinné ručení ihned, například při koupi nového nebo ojetého vozidla. Jakmile se pojišťovně platba připíše, tak ji spáruje s číslem smlouvy a automaticky odešle informaci ohledně dne a hodiny, kdy bylo pojištění sjednáno, do evidence České kanceláře pojistitelů.

Zatímco pojišťovny většinou změny vítají jako krok směrem ke zlepšení platební morálky a snížení rizik, veřejnost je v hodnocení opatrnější. Mnozí řidiči vyjadřují obavy, že nebudou schopni dostát nové povinnosti platit pojistné okamžitě, což by mohlo vést ke zvýšení počtu nepojištěných vozidel na silnicích.

Hledáte výhodnější povinné ručení?

Srovnejte si nabídky a najděte tu nejvýhodnější!

Doporučení a varování

Nová pravidla budou pro některé pojištěnce náročnější, proto doporučujeme pečlivě číst pojistné a platební podmínky, které se mohou u jednotlivých pojišťoven lišit. Některé pojišťovny už tyto nové postupy začaly aplikovat s předstihem, a je tedy dobré se ujistit, že jste na změny připraveni, abyste předešli případným komplikacím. S tím vám rádi pomohou naši specialisté, kteří pro vás připraví srovnání nabídek povinného ručení na trhu.

Změny v povinném ručení, které přicházejí od října 2024, představují krok směrem k větší digitalizaci a zlepšení platební disciplíny, ale také vyžadují, aby řidiči byli obezřetnější a důslednější při sjednávání svého pojištění. Pokud byste totiž provozovali vozidlo bez platného povinného ručení, vystavujete se nejen nebezpečí pokuty od České kanceláře pojistitelů či policie, ale v případě zavinění nehody se můžete dostat do velkých finančních problémů. Škody, které byste způsobili vozidlem bez platného povinného ručení totiž půjdou v plné výši za vámi.

Pamatujte si

Říjnová úprava v platbách pojistného za povinné ručení ovlivní hlavně ty, kteří potřebují okamžité pojištění vozidla, protože budou muset zaplatit ihned. Pro ostatní, kteří plánují sjednání pojištění s pozdějším datem počátku pojištění, však platí stejný princip: před začátkem platnosti pojištění musí být pojistné uhrazeno.

Přečtěte si také: Novela silničního zákona: Co přinese v oblasti povinného ručení?

NačítámNačítám