Redakce Kalkulator.cz | 26. 8. 2024

Bude vám končit fixace energií? Zajistěte si včas výhodnou nabídku

Jsou to už téměř tři roky od chvíle, kdy českým trhem s energiemi otřásla jedna z největších novodobých energo pohrom. Svou činnost náhle ukončila skupina Bohemia Energy, následoval krach několika menších dodavatelů, začala válka na Ukrajině a ceny rychle stoupaly. Jak se krach velkého dodavatele podepsal na českých domácnostech a jaká je situace dnes?

Skupina Bohemia Energy ohlásila krach v polovině října 2021 – a stalo se tak doslova ze dne na den. Na 900 tisíc odběrných míst najednou zůstalo bez dodavatele a ostatní společnosti neměly pro tak velké množství zákazníků dostatek energií. To všechno se navíc odehrálo v době, kdy ceny na burzách letěly strmě vzhůru a energie se nakupovaly za astronomické částky. Pak navíc přišla válka, která ceny ještě víc rozhýbala směrem vzhůru. Ale zpět k Bohemia Energy a zákazníkům, kteří museli čelit mnohdy doslova „likvidačním“ nabídkám od ostatních dodavatelů. Rozdělit je můžeme do několika kategorií.

Klienti, kteří si pospíšili

Sem řadíme ty zákazníky, kteří na nic nečekali a co možná nejrychleji si sami vyjednali jinou nabídku. Získali tak ještě poměrně příznivé ceny, a to klidně i s fixací na tři roky.

Klienti, kteří si pospíšili, ale vybrali špatně

Ne každý měl při výběru šťastnou ruku. Po Bohemia Energy totiž zkrachovalo i několik menších dodavatelů, třeba Kolibřík Energie, Ray energy, Český Energetický Dodavatel nebo Františkovy Energie. Kdo si tedy po pádu Bohemia Energy vybral špatně, musel po měsíci nebo dvou řešit stejnou situaci. A protože ceny energií rychle rostly, nová smlouva pak byla mnohem méně výhodná.

Klienti, kteří rychle odešli od dodavatele poslední instance

Aby se nestalo, že domácnost při krachu dodavatele zůstane bez dodávek energií, funguje u nás takzvaný dodavatel poslední instance (DPI). Tuto službu u nás zajišťují distributoři, tedy u elektřiny (ČEZ, E.ON, Pražská energetika) a u plynu (E.ON, Innogy, Pražská plynárenská), kteří mají rozdělené jednotlivé české lokality a v případě potřeby automaticky přebírají zákazníky a zahajují dodávky energií. Ceny pak ovšem nejsou zrovna nejpříznivější – a v období energetické krize to platí dvojnásob. Zase tedy vyhráli ti zákazníci, kteří nečekali na zákonnou šestiměsíční lhůtu, ale rychle si našli nového dodavatele a odešli tam, kde jim nabídli alespoň v rámci možností příznivější ceny.

Klienti, kteří váhali

U dodavatele poslední instance může zákazník setrvat až šest měsíců. Pokud si během této doby nenajde alternativní nabídku, dodavatel poslední instance s ním uzavře klasickou smlouvu. Váhavý přístup se však v tomto případě klientům hrubě nevyplatil. Ceny stále rostly a na smlouvách se pak objevily zdánlivě likvidační sazby, které bylo těžké uplatit. To jsme ale ještě netušili, že o pár týdnů později přijde válka na Ukrajině a ceny porostou ještě výš. Dokonce tak vysoko, že ony „likvidační ceníky“ z přechodu od dodavatele poslední instance budou najednou vlastně výhodné, a komu později skončí smlouva, ten se setká i s cenou 20.000 Kč za MWh elektřiny. Situaci vyřešilo až vládní zastropování, které platilo po celý rok 2023.

Chcete levnější energie?

Porovnáme pro vás ceníky dodavatelů, pomůžeme vybrat stabilní společnost a postaráme se také o následnou změnu dodavatele.

Jak to s cenami vypadalo dál?

Už koncem loňského roku začaly ceny energií energií klesat, vládní strop už proto letos neplatí. Na jednu stranu by se tedy mohlo zdát, že krize je zažehnána a situace se uklidnila. Ovšem ne tak docela. Pořád je tady hodně odběratelů, kteří podepisovali smlouvy ještě před krizí a teď mají mnohem nižší ceny. Jenže většině z nich se blíží konec smlouvy – a mnohé z nich bohužel čeká velký šok. Aktuální ceny energií jsou výrazně vyšší než ty, které měli v původních smlouvách. Navíc od letoška došlo ke zdražení distribučních poplatků, a to především u elektřiny, která zdražila o 1.200 Kč za MWh. Opět tedy vidíme další vlnu zákazníků, kterým mohou nově nastavené sazby výrazně zasáhnout do rozpočtu.

Mezi ty, kterým se blíží konec fixace, patří i bývalí zákazníci Bohemia Energy. Samozřejmě jen ti, kteří v období krachu podepsali smlouvu na tři roky. Mají tedy nejvyšší čas začít řešit novou nabídku, smlouvu přitom mohou podepsat už půl roku před koncem té stávající.

Už teď je jasné, že ceny energií klesat nebudou, naopak spíš mírně porostou. Proto je třeba včas porovnat konkurenční nabídky od všech dodavatelů a vybrat si tu nejvýhodnější. To je ostatně jediný způsob, jak lze v dnešní době ušetřit – a zvážit by ho měli i zákazníci, kteří podepisovali smlouvy v době krize a dnes platí mnohem víc, než by museli. Změna dodavatele není žádná věda a rádi vám s ní pomůžeme.

NačítámNačítám