Redakce Kalkulator.cz | 5. 9. 2024

Pojištění vozidel a přírodní katastrofy

Přírodní katastrofy každoročně zasáhnou tisíce domácností. Vichřice, kroupy a silné bouřky často ničí vše, co jim přijde do cesty – a výrazně se podepisují na venku zaparkovaných autech. Pro takové případy se proto vyplatí mít sjednané pojištění, které případné škody pokryje a vy je nebudete muset platit ze svého.

Nemusí jít hned o škody v řádech statisíců, řidičům mohou způsobit vrásky i mnohem menší záležitosti, třeba prasklé čelní sklo, zničená světla a podobně. Výjimečné nejsou ani padlé stromy, které většinou způsobí totální škodu. Ze dne na den se tak můžete ocitnout bez auta, na kterém je mnoho „mimoměstských“ lidí doslova závislých, protože bez něj nedojedou do práce ani neodvezou děti do školy. A ne každý si může dovolit okamžité pořízení adekvátní náhrady. Pojištění se tak postará o váš klidný spánek. Budete díky němu vědět, že i při nepřízni osudu zůstáváte dobře chráněni. Klíčové ovšem je vybrat správnou pojistku, která škody pokryje, a také nastavit odpovídající výši krytí.

Správně nastavená pojistka se obvykle vztahuje na celou řadu živelných pohrom, jako jsou krupobití, tornáda, vichřice a s nimi související pády stromů, značek, sloupů veřejného osvětlení nebo elektrického vedení, dále údery blesků a související požáry, povodně, sněhové závěje a laviny, ale také sesuvy půdy nebo skalní laviny. Řidiči pak mají hned dvě možnosti pojištění.

Chcete platit méně?

Porovnáme pro vás nabídky havarijního pojištění i povinného ručení od osmi pojišťoven a pomůžeme najít nejvýhodnější variantu.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění, které kryje i vandalismus, škody způsobené na vlastním autě nebo právě nehody zaviněné živelnými pohromami, je v tomto případě jistotou. Dejte si ale pozor, jakou pojistku sjednáváte. Levnější varianty mohou mít na přírodní katastrofy výjimku, proto je třeba zvolit takové pojištění, které je zahrnuje. Kromě toho si nezapomeňte ohlídat výši spoluúčasti. Pokud budou škody nižší než spoluúčast, pak vám pojišťovna přirozeně nevyplatí ani korunu. Až si budete pojištění sjednávat, dejte si pozor i na takzvané podpojištění, tedy nesprávné nastavení hodnoty vozidla, které pak mívá za následek krácení pojistného plnění, a to nejen při totálních, ale i menších škodách.

Připojištění k povinnému ručení

Ačkoli havarijní pojištění se kvůli rostoucím hodnotám ojetých vozů stále častěji vyplatí i u některých starších aut, pořád je mnoho těch, kde tolik smysl nedává. V takovém případě lze pojištění škod způsobených přírodními katastrofami řešit připojištěním k povinnému ručení, které bude vycházet cenově výhodněji než klasické „havarijko“. I tady je samozřejmě důležité ohlídat, co přesně pojišťujete a jaká je výše spoluúčasti. S tím vším vám rádi pomůžeme. Stačí využít náš srovnávač autopojištění a my se postaráme o vyhledání nejvýhodnější nabídky, která přesně splňuje vámi zadané parametry. Následně poradíme s výběrem a když budete chtít, vezmeme si na starost i vyřízení pojistky.

Jak řešit pojistnou událost?

Když nepředvídatelná situace opravdu nastane a vy máte platné havarijní pojištění nebo připojištění k povinnému ručení, postupujte následovně:

Než začnete s autem jakkoli manipulovat, vše si dobře nafoťte. Zachyťte okolí auta, tedy například padlé stromy, pozůstatky krup a další řádění přírodních živlů – vždy samozřejmě s maximálním důrazem na svou bezpečnost. Dále si nezapomeňte nafotit veškeré detaily, tedy konkrétní škody způsobené na autě. Pokud to situace nevyžaduje, nejednejte zbrkle, v klidu ohledejte vůz a snažte se zachytit i tu nejmenší drobnost.
Současně s tím kontaktujte pojišťovnu a nahlaste vzniklé škody. Řiďte se instrukcemi, která vám pojišťovna předá, a během celého procesu důsledně dodržujte veškeré požadavky.
Po domluvě s pojišťovnou si svůj vůz nechte opravit. V praxi to často funguje tak, že pojišťovny mají své smluvní servisy, u kterých vám opravu rovnou zaplatí a vy se o peníze vůbec nemusíte starat. Pokud si vyberete jiný servis, pak si opravu zaplatíte sami a pojišťovna následně vyplatí pojistné plnění přímo vám. Servis si ale vybírejte pečlivě. V případě, že jeho ceny budou vyšší než u smluvních servisů, může pojišťovna požadovat úhradu rozdílu přímo z vaší kapsy. Proto je dobré se s pojišťovnou na všem domluvit – a ideálně nespoléhat jen na to, co bylo řečeno po telefonu, ale dobře si přečíst svou pojistnou smlouvu a případně chtít potvrzení stanovisek pojišťovny e-mailem.
NačítámNačítám