Redakce Kalkulator.cz | 13. 8. 2024

Hypotéka pro mladé

Sen o vlastním bytě či domě je navzdory rostoucí popularitě nájemního bydlení stále aktuální – a vysoké množství mladých lidí dnes žádá o hypoteční úvěr, který takový sen může proměnit v realitu. Jaké jsou v tomto případě podmínky, na co mají mladí lidé nárok a s čím musí u hypotéky počítat?

Množství mladších žadatelů a také jejich atraktivita přiměly banky k vytvoření speciálního produktu. Hypotéka pro mladé je zpravidla určena pro klienty do 36 let (u některých bank může být tato hranice posunutá až na 40 let) a bývá v mnoha ohledech výhodnější než standardní hypotéka. Není se ostatně čemu divit. Je přece velký rozdíl, jestli o hypotéku žádáte ve 30 nebo v 50 letech. Částku si můžete mnohem lépe rozložit a také roste šance na její úspěšné splacení. Když navíc vezmeme v potaz, že s věkem se může zvyšovat vaše bonita, pro banky jste velmi cenným „úlovkem“. Snadno pak mohou vyjít vstříc a nabídnout i čerpání vyšší částky nebo půjčit větší procento z celkové ceny nemovitosti. Pojďme na největší výhody hypotéky pro mladé kouknout podrobněji.

Možnost čerpat až 90 % ceny nemovitosti

Zatímco žadatelé starší 36 let už musí sáhnout hlouběji do kapsy a musí si našetřit tolik, aby dokázali sami zafinancovat 20 % kupní ceny, aby hypotéku vůbec mohli získat (jedná se o podmínku určenou ze strany ČNB), mladí žadatelé mají v tomto ohledu velkou výhodu. Stačí jim 10% „downpayment“ a banka jim, pokud projdou scoringem, půjčí zbytek. To znamená, že poskytne 90% LTV (touto zkratkou, která vychází z anglického „loan to value“, se označuje poměr mezi výší půjčky a hodnotou nemovitosti). Nikdo vám ale samozřejmě nebrání zaplatit z vlastních zdrojů víc a LTV si snížit – některé banky vám za to dokonce nabídnout o něco výhodnější úrok a pro některé žadatele to bude jediná šance, jak hypotéku vůbec získat.

Chcete nejvýhodnější hypotéku?

Porovnáme pro vás nabídky a pomůžeme najít tu nejlepší. Následně se rádi postaráme také o samotné vyřízení úvěru.

Rozložení splátek do více let

Čím dříve si hypotéku berete, tím déle ji zpravidla můžete splácet. Mladší žadatelé tak často využívají maximální dobu splácení, která je obvykle nastavená na 30 let (některé banky mohou mít dobu splácení ještě o něco delší). Pokud si hypotéku rozložíte, přirozeně se sníží i měsíční splátka, což je další příjemný benefit. Je ale třeba nezapomenout na to, že také delší dobu dlužíte peníze, za které platíte úroky a celková zaplacená částka se tak s delší splatností hypotéky zvyšuje.

Mírnější posuzování příjmů

Běžně je možné čerpat maximálně 8,5násobek čistého ročního příjmu (jedná se o další regulaci ze strany ČNB, jejímž cílem je zabránit případné platební neschopnosti žadatelů). V případě hypotéky pro mladé jsou ovšem podmínky zase o něco příznivější a lze čerpat až 9,5násobek čistého ročního příjmu. Díky tomu na hypotéku, a tedy i vlastní bydlení snáze „dosáhnete“. Počítá se totiž s tím, že mladí žadatelé jsou často teprve na začátku své pracovní kariéry a jejich příjmy se mohou časem zvyšovat.

Výhodnější úrok

Mnohé banky nabízejí mladým žadatelům o něco výhodnější úroky. Často se jedná o desetiny procent, což je nejen v době vysokých úrokových sazeb velmi vítané. Jednoduchá matematika totiž říká, že pokud si půjčím 1 milion, tak úrok 1 procento je 10.000 Kč za rok. A protože je dnes průměrná hypotéka kolem 5 milionů, je každé 1 procento 50.000 Kč za rok. I jedna desetina procenta je tedy 5.000 Kč ročně, což je u hypotéky na 30 let už opravdu hodně peněz.

Podmínky pro čerpání hypotéky pro mladé

S hypotékou pro mladé se přirozeně pojí nejen výhody, ale také několik podmínek. Potenciální žadatel musí splňovat následující:

Věk do 36 let, pokud banka neurčí jinak (jestliže o hypotéku žádají sezdaní či registrovaní partneři, stačí, když věkovou hranici splní alespoň jeden ze žadatelů; u nesezdaných či neregistrovaných párů je třeba, aby věkovou hranici splnili oba žadatelé).
Trvalý pobyt na území České republiky.
„Čistý“ záznam v registru dlužníků.
Schopnost splácet (prokazuje se daňovým přiznáním nebo potvrzením o výši příjmů).
Čerpání hypotéky za účelem financování vlastního bydlení (hypotékou pro mladé nelze financovat investiční bydlení).

Podmínky se mohou napříč jednotlivými bankami mírně lišit, stejně jako benefity, které hypotéka pro mladé přináší. Proto je vždy dobré znát všechny možnosti a nechat si připravit nabídky od několika různých institucí. S tím vám rádi pomůžeme. Porovnáme pro vás desítky produktů, abyste snáze našli nejvýhodnější variantu. Pokud budete chtít, postaráme se potom i o samotné vyřízení úvěru.

NačítámNačítám