Redakce Kalkulator.cz | 23. 8. 2024

Bezpečně na internetu: Co dělat a nedělat v online světě?

Internet využívá každodenně většina z nás. Ne každý už ale ví, jak se v online prostředí chovat, aby bylo skutečně bezpečným místem. Klíčová jsou silná hesla a stahování jen z ověřených zdrojů. Pojďme na to ale kouknout trochu podrobněji.

Silná hesla jsou základ

Používáte na všech stránkách a u všech účtů stejné heslo? Volíte jednoduchá hesla obsahující třeba roky narození, jména domácích mazlíčků a podobně? Tak to raději pojďme rychle změnit. Ani jeden z přístupů není zrovna správný. K prolomení jednoduchého hesla stačí hackerským programům jen pár vteřin. A ne, skutečně to není tak, že jste „příliš malá ryba“ na to, abyste nějakého útočníka zajímali. Programy se náhodně nabourávají do různých účtů, aby jejich prostřednictvím následně útočily právě na ty o poznání „větší ryby“, jako jsou firmy, banky a další instituce.

Když se budete chránit dostatečně silnými a unikátními hesly, která mají víc než deset znaků a obsahují malá i velká písmena, speciální symboly a číslice, bude nabourání vašich účtů mnohem složitější. Tak raději na nic nečekejte a změňte svá hesla co nejdříve. A nebojte, nebudete si to všechno muset pamatovat. Dnes už existuje řada programů (například i v prohlížeči Google Chrome nebo operačním systému iOS), které mohou vaše hesla ukládat a pomáhat vám právě i s generováním silných seskupení písmen, čísel a znaků. Díky tomu hesla nemusíte vymýšlet ani si je pamatovat, protože je vždy budete mít k dispozici ve své „peněžence“.

Silné heslo si potom spolu s originálním uživatelským jménem nezapomeňte nastavit i u svého WiFi routeru. Určitě se nedoporučuje nechávat tam původní přihlašovací údaje, které lze velmi snadno „nabourat“.

Hledáte spolehlivý internet na doma?

Porovnáme pro vás desítky nabídek a pomůžeme najít nejlepší poměr ceny a kvality.

Pozor na neznámé soubory a přílohy

Ať už stahujete neoficiální software, pirátskou kopii oblíbeného filmu, nebo otevíráte neznámou přílohu v e-mailu, hrozí vám, že si do svého počítače pozvete i takzvaného trojského koně, ransomware, malware nebo širokou škálu nejrůznějších virů. Proto platí, že byste měli otevírat jen soubory od ověřených zdrojů – nejlépe z oficiálních obchodů s aplikacemi. Vyhněte se také přílohám e-mailů, které přišly z neznámých nebo podezřele vypadajících adres – a přílohu si dobře prohlédněte i v případě, že přišla od někoho z vašich známých. Pokud působí nedůvěryhodně nebo se zdá, že vůbec nesouvisí se zbytkem e-mailu, raději ji neotvírejte.

Ověřte si, kam zadáváte svá hesla

V souvislosti s takzvaným phishingem, jehož cílem je získat citlivé údaje (například přístupová hesla), je na místě zvýšená opatrnost. Dejte si pozor na jakékoli výzvy k zadání hesel nebo třeba údajů z platebních karet. Někdy podvod poznáte na první pohled, například podle zvláštní URL nebo e-mailové adresy, jindy ale může jít o velmi sofistikovanou práci, která zamotá hlavu i zkušeným uživatelům internetu. Proto si pamatujte několik hlavních zásad. Banka vás nikdy nebude vyzývat k zadání vašich platebních údajů, to samé pak platí třeba pro dopravce, kteří vezou vaši objednávku z e-shopu. Pokud vám taková výzva přijde, jedná se o podvod. Nikdy tedy neklikejte na přiložený odkaz – a už vůbec na cílové stránce nezadávejte své údaje.

Co je jednou online, zůstane online

Co jednou zveřejníte, to už těžko vezmete zpátky. Veškerý zveřejněný obsah se ukládá a sdílí na různá místa, takže ani smazání starých fotek z Facebooku nezajistí jejich úplné zmizení. V online prostoru už zůstanou napořád. Stejně jako každá věta, kterou napíšete. To je dobré si před sdílením uvědomit. Zamyslete se, zda zveřejnění obsahu nemůže poškodit vás ani nikoho dalšího – a zvažte, jestli to bude v pořádku i za dalších deset, dvacet let. Nejde přitom jen o vaše soukromí, ale také bezpečnost.

Čím víc toho o sobě nasdílíte, tím víc o vás budou vědět nejen hackerské programy, které tak snadno zjistí třeba jména vašich mazlíčků často používaná v heslech, ale i všichni ostatní. V nejhorších případech tak vytváříte prostor nejen k online, ale také fyzickým útokům. V souvislosti s tím se dnes často řeší i sdílení fotek a videí s dětmi. Ve chvíli, kdy umělá inteligence natolik zdokonalila své schopnosti, že už dokáže vytvořit falešné fotky a videa, která od reality téměř nerozeznáte, je totiž situace v tomto ohledu ještě mnohem dramatičtější.

Veřejné „wifiny“ mohou představovat nebezpečí

Volně dostupný internet kdekoli ve městě je na jednu stranu skvělá věc, na tu druhou ovšem také velmi dobrá příležitost pro nejrůznější podvodníky. Tyto sítě lze velmi snadno napadnout a následně sledovat online aktivity uživatelů. Nezřídka se pak stává, že si veřejnou WiFi zřídí přímo hackeři, kteří následně napadají připojené uživatele. Proto si vždy dávejte pozor, na jakou síť se připojujete – a když už nějakou využíváte, navštěvujte primárně jen zabezpečené internetové stránky (označené ikonou zámku) a vyhněte se návštěvám internetového bankovnictví nebo zadávání citlivých údajů a hesel na jednotlivých stránkách. Pokud máte možnost, využívejte pro taková připojení VPN, tedy virtuální privátní síť, která zajistí vaši anonymitu, protože vytvoří šifrované spojení.

NačítámNačítám