Redakce Kalkulator.cz | 6. 8. 2024

Co (ne)dělat před dovolenou a jak zabezpečit bydlení před nezvanými hosty?

Prázdné byty a domy, jejichž majitelé si užívají zaslouženou dovolenou, se mohou snadno stát cílovou destinací zlodějů. Jak na to, aby vás po odpočinkových týdnech nečekal zvlášť nepříjemný návrat do reality? Pojďme kouknout na pár tipů, které vám byt či dům pomohou lépe ochránit.

Termín dovolené si nechte pro sebe

Neznamená to, že máte informace o dovolené tajit svým nejbližším, určitě ale o svém odjezdu nevyprávějte „na potkání“. Nikdy totiž nevíte, ke komu se taková informace může dostat. Nebezpečí pak mohou představovat i sociální sítě, na které máme často tendenci sdílet svůj život v reálném čase – a sledovat nás tam může téměř kdokoli. Proto si dávejte pozor, co a s kým sdílíte. Pokud máte potřebu dát o sobě na sítích vědět, nejlepším řešením je sdílet fotky a videa jen s okruhem svých nejbližších přátel a členů rodiny.

Dělejte, jako byste vůbec neodjeli

Přeplněná poštovní schránka nebo věčně zatažené žaluzie a zavřená okna jsou pro zloděje velmi dobrými indiciemi. Tak to raději tentokrát zkuste jinak. Před odjezdem nezatahujte žaluzie a poproste své sousedy – samozřejmě ty, které dobře znáte a důvěřujete jim –, aby vám občas vybrali schránku nebo vyvětrali. Snažte se, aby váš byt nebo dům působil dojmem, jako byste na žádné dovolené nebyli. Pokud se sousedy takovou dohodu uzavřete, klíče jim předejte osobně a v žádném případě je neschovávejte pod rohožku nebo do květníku na chodbě. Zní to až úsměvně, ale možná byste se divili, kolik lidí takovou základní chybou nabídlo zlodějům vstup do domu jako na zlatém podnose.

Pojištění vám ušetří starosti

Chraňte svůj majetek před krádeží vhodným pojištěním. Porovnáme pro vás desítky nabídek a pomůžeme najít tu nejvýhodnější.

Využijte sílu chytrých technologií

Žijeme v moderní době, tak to pojďme trochu využít. Pokud máte takzvanou chytrou domácnost, máte v rukávu pomyslné eso, které stačí jen v pravou chvíli dobře „zahrát“. V případě domu by měla být samozřejmostí venkovní kamera, která nezvaného hosta zpozoruje ještě dřív, než stihne cokoli udělat. Když k takové situaci dojde, může díky chytré domácnosti následovat celá řada navazujících akcí. Třeba se rozsvítí světla (to ostatně zvládne i světlo s klasickým pohybovým senzorem) – a pokud zloděj loupí v noci, hned to na něj může přitáhnout nechtěnou pozornost. Kromě toho se mohou zatáhnout venkovní žaluzie, aktivovat bezpečnostní zámky dveří nebo v krajním případě i spustit alarm. To všechno jsou věci, které mohou zloděje vystrašit a odradit od další akce. A to je přesně to, co chceme.

To ale není jediné možné využití chytrých technologií. Pamatujete si film Sám doma, kde se malý Kevin snažil přesvědčit lupiče, že ve skutečnosti doma sám vůbec není? Tak přesně tímto způsobem může fungovat i chytrá domácnost. Stačí, když budete na dálku v pravidelných časech ovládat žaluzie a světla nebo občas pustíte televizi či hudbu. Jak už zaznělo, největším lákadlem je viditelně opuštěný byt nebo dům. Pokud na to půjdete chytře, můžete zloděje dokonale zmást.

Zabezpečte dveře i okna

Oblíbenou poučku, že příležitost dělá zloděje, určitě dobře znáte. Tak na ni myslete a žádnou takovou příležitost nedávejte. Pokud jde o statistiky, v asi polovině všech případů použili zloději hlavní dveře, přibývá ale i případů, kdy se do bytů či domů dostali skrze okna. Proto je klíčové dobře zabezpečit obojí. Při odchodu z domu nenechávejte otevřenou ani mikroventilaci, která zlodějům značně usnadňuje práci. Zaměřte se na mechanické i elektronické zabezpečení oken a balkonových i vchodových dveří. U oken lze použít zamykací kliky nebo bezpečnostní kování, které zafixuje rohy oken, pomoci pak mohou i exteriérové rolety. U vchodových dveří by pak měly být samozřejmostí bezpečnostní zámky, nejlépe i s ocelovou krytkou, která zabrání odvrtání. Možností dnes najdete na trhu víc než dost, stačí se jen zeptat odborníků. Nenechte se ale zlákat pocitem falešného bezpečí a vždy sahejte jen po certifikovaných výrobcích a technologiích.

Schovejte cennosti

Někdy se i navzdory všem opatřením zlodějům zadaří a do bytu či domu se přece jen dostanou. V takovém případě je důležité, aby toho našli co nejméně. Obecně se nejvíc krade hotovost, šperky nebo také elektronika. Televize sice asi jen tak neschováte, drahé šperky ale určitě můžete – nejbezpečnější je pořídit si kvalitní, do stěny zabudovaný sejf. Větším obnosům peněz pak bude nejlépe v bankovních trezorech.

Pojistěte se

Chcete mít jistotu, že i když zloději překonají všechny bezpečnostní bariéry, nebudete muset škody nebo nákupy nových věcí platit ze svého? Stačí, když si svůj majetek pojistíte. Je ale třeba zvolit takovou pojistku, která má správné krytí a vztahuje se právě i na krádeže. S tím vám rádi pomůžeme. Stejně jako s vyhledáním nejvýhodnější nabídky na trhu. Vždy je také výhodou, když si svůj nejcennější majetek pečlivě nafotíte. To abyste v případě potřeby měli fotky nejen pro pojišťovnu, ale třeba i pro policii, která pak po vašich cennostech může začít pátrat.

NačítámNačítám