Redakce Kalkulator.cz | 2. 8. 2024

Jak vybrat vhodnou půjčku?

Půjčky. Čas od času dobrý způsob, jak zafinancovat své osobní potřeby. Třeba bydlení, jeho rekonstrukci, nákup spotřebičů nebo nový rodinný vůz. Je ale třeba přistupovat k nim opatrně a s respektem, protože jakkoli jsou dobrým sluhou, umí být i velmi špatným pánem. Jak vybrat bezpečnou půjčku a na co si určitě nepůjčovat?

Jaké typy půjček rozlišujeme?

V závislosti na tom, co přesně potřebujete financovat, můžete vybírat z několika typů úvěrů. Mezi ty nejoblíbenější a nejčastěji čerpané patří kontokorentní či revolvingový úvěr, který umožňuje opětovné čerpání až do výše schválené částky, a funguje tak jako finanční rezerva, kterou máte kdykoli k dispozici, dále hypoteční úvěr určený k financování bydlení a samozřejmě i spotřebitelský úvěr.

Vždy je třeba dobře vybírat, protože každá půjčka funguje trochu jinak a každá se hodí pro jinou situaci. Například u účelové spotřebitelské půjčky získáte lepší úrokovou sazbu, budete ale muset dokládat, na co peníze využijete – a skutečně to dodržet. Kontokorent zase může být dobrým řešením, pokud se jen chcete pojistit proti nečekaným výdajům, ale současně máte dostatečně vysoké příjmy, abyste jeho případné čerpání zase rychle dorovnali. Určitě by neměl sloužit jako „další příjem“, který budete čerpat každý měsíc na maximum.

Kde si vzít půjčku?

Všechny typy půjček můžete čerpat nejen od klasických bankovních institucí, ale i od nebankovních subjektů. Ať už se rozhodnete pro kohokoli, je třeba vybírat jen seriózní poskytovatele s historií a dobrými recenzemi. Důležitý je i fakt, zda poskytovatel podléhá státní regulaci. Raději se obloukem vyhněte společnostem, které už stihly nasbírat řadu nespokojených zákazníků, v minulosti se potýkaly s problémy – ať už finančními či právními –, fungují příliš krátce, nebo nejsou regulovány. Sázkou na jistotu jsou samozřejmě větší a dobře zavedené banky, které na českém trhu působí řadu let, bát se ale nemusíte ani menších bank nebo některých nebankovních subjektů. Jen je skutečně třeba dobře vybírat – a s tím vám rádi pomůžeme.

Potřebujete si půjčit?

Pomůžeme vám s výběrem a případně i následným vyřízením úvěru. V naší kalkulačce najdete jen instituce, na které se můžete spolehnout.

Jak vybrat seriózní nabídku?

Kromě poskytovatele si dobře prověřte i samotný produkt. Tady je pár věcí, na které je dobré se zaměřit.

Kolik celkem zaplatíte

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů je samozřejmě to, kolik bance či jinému poskytovateli půjčky zaplatíte navíc. Nejdůležitějšími údaji je doba splácení, úroková sazba a RPSN, tedy roční procentuální sazba nákladů. Řada lidí se dívá jen na úrok a na RPSN zapomíná. Přitom právě vedlejší poplatky mohou půjčku velmi prodražit. Proto je třeba pečlivě projít každý ze zmíněných údajů a vypočítat si celkovou splatnou částku. Teprve potom získáte ucelený obrázek o tom, jak moc bude půjčka výhodná.

Poplatek za předčasné splacení

Pokud se vám podaří bokem našetřit nějakou tu korunu, můžete následně ušetřit na úrocích a RPSN tím, že půjčku předčasně splatíte. V některých případech ale narazíte na poplatky, které mohou takový krok prodražit. Proto si hned na začátku zjistěte, jaké jsou podmínky předčasného splácení, na co máte nárok a s čím musíte počítat.

Možnost odložení splátky nebo prodloužení doby splácení

Nejlevnější půjčka nemusí být vždy nejvýhodnější. Roli totiž hrají i další podmínky. Zajímejte se třeba o to, jak se řeší případná platební neschopnost, zda jde splátka půjčky posunout nebo za jakých podmínek lze v průběhu splácení snížit měsíční splátku. Nikdy totiž nevíte, jaká situace může nastat – a je dobré mít určitou pojistku v podobě flexibilnějších podmínek.

Kdy půjčku raději vynechat?

I sebemenší půjčka vám může přerůst přes hlavu. Proto je třeba si vše dobře rozmyslet, spočítat a půjčku si brát skutečně jen tehdy, když si ji můžete dovolit. Pokud tak tak vyjdete z výplaty do výplaty, další náklad v podobě měsíční splátky by pro vás mohl být příliš velkým soustem. Dobře si pak rozmyslete i účel čerpání. Vždy je třeba zvážit, co vám nákup dané věci přinese. Pokud jde o nový spotřebič, bez kterého se neobejdete, pak je to samozřejmě jasné. Jakmile se ale jedná jen o chvilkovou záležitost typu dovolená, pak se půjčky spíše nedoporučují. Ano, dovolená určitě může být krásným zážitkem, jenže za čtrnáct dní je po všem a dluh vám může zůstat klidně i několik dalších let. To samé platí o vánočních dárcích. Samozřejmě mohou udělat radost, ale jste si jistí, že by podobně nepotěšila i mnohem levnější drobnost? Věříme, že určitě ano. Pokud si přesto nechcete nic odpírat, zkuste na to jít obráceně a pár měsíců předem si tu samou částku, jakou byste měsíčně spláceli, začněte odkládat.

NačítámNačítám