Redakce Kalkulator.cz | 30. 7. 2024

Jak řešit finance ve vztahu?

Peníze nejsou všechno – a ve vztahu dvou lidí to platí dvojnásob. Ale ať se nám to líbí nebo ne, hrají velmi důležitou roli a řešit je zkrátka musíme. Tady je pár tipů, které vám pomohou při nastavování pravidel.

O penězích spolu otevřeně mluvte

Utajované dluhy, které přerostly do obřích rozměrů, už ukončily nejeden vztah. Transparentní přístup a upřímná komunikace jsou v tomto případě skutečně klíčové. Nikdo po vás samozřejmě nechce, abyste svou finanční situaci „vytahovali“ hned na prvním rande, jakmile to ale začne být vážnější, je načase jít s pravdou ven. Nemusíte hned ukazovat přesný zůstatek svých účtů, alespoň rámcové informace o příjmech, rezervách a také případných dluzích je ovšem vhodné zmínit. Také je dobré mluvit o svých dalších plánech a snech. Pokud se chystáte zakládat firmu a čeká vás obří investice, na kterou si budete muset půjčit, vaše drahá polovička by to určitě měla vědět. To samé pak platí pro vaše cestovatelské a další plány. Už v úplném začátku si také začněte všímat drobných náznaků, které vám často postupně odkryjí partnerčin či partnerův vztah k penězům. Když zaznamenáte jakékoli varovné signály, otevřete debatu o financích co nejdříve – a nezapomeňte číst „mezi řádky“.

Rozdělte si výdaje

Se společným bydlením většinou přichází řada nových výdajů. Zatímco dříve to možná byly jen společné večeře, kafíčka a výlety, teď už je třeba řešit i nájem, energie, nákupy a také nejrůznější nečekané výdaje spojené třeba s pořízením nových spotřebičů nebo nutnými opravami a rekonstrukcemi domácnosti. Ještě než taková situace nastane, je třeba si výdaje dobře rozdělit. Je jen na vás, jestli budete oba přispívat stejným dílem, ten s větším příjmem zaplatí víc nebo si rozdělíte konkrétní položky. Každý přístup je zcela v pořádku, když se na něm dohodnete a oba souhlasíte.

Zvažte společný účet

Pokud do společného rozpočtu přispíváte oba stejným dílem nebo jste si dohodli konkrétní částky, kterými se na chodu domácnosti budete podílet, může být dobrým řešením společný účet. Tam pak každý měsíc pošlete domluvenou částku a platíte z něj všechny společné výdaje. Díky tomu nemusí třeba ani při placení v restauraci vznikat žádné dohady – a navíc získáte velmi dobrý přehled o vašich měsíčních výdajích. Klasický společný účet se dvěma vlastníky sice zatím umějí jen dvě banky na českém trhu – mBank a Partners banka –, ani u ostatních bank ale nebudete mít problém. Můžete si založit účet, kde jeden z páru bude majitelem, ten druhý pak disponentem s přístupem k penězům. Pokud se rozhodnete pro společný účet, určitě to neznamená, že se hned musíte vzdát svého osobního. Řada párů to řeší jedním společným a dalšími oddělenými účty. Na osobní účty pak chodí výplaty a zůstává tam ta část peněz, která neodchází na společný účet. Tak zůstává zachována jistá finanční svoboda a kontrola nad osobními financemi.

Hledáte výhodnější úvěr?

Uvažujete o hypotéce nebo chcete refinancovat stávající úvěr? Porovnáme pro vás nabídky a pomůžeme najít tu nejvýhodnější.

Vyřešte možnosti finančního vyrovnání v případě rozchodu

Ačkoli na začátku vztahu bývá většinou bezmezná láska a nikomu se nechce myslet „na nejhorší“, po chvíli společného soužití je třeba začít řešit i ryze praktické věci. Jednou z nich je právě vyrovnání peněz v případě rozvodu nebo rozchodu. Pokud žijete v pronájmu a do společného rozpočtu přispíváte přibližně stejným dílem, případně podle předem domluveného systému, asi to pro vás nebude zcela klíčové téma. Maximálně bude třeba vyřešit, kdo si v případě rozchodu odnese které společné vybavení bytu, případně kdo se z pronájmu odstěhuje – samozřejmě pokud ten druhý bude chtít zůstávat.

O něco komplikovanější je to v případě, že do toho všeho vstupuje hypotéka nebo jiná velká investice. Tady už platí, že důvěra je samozřejmě ve vztahu výjimečně důležitá, pokud ale přijde na finance, jistá obezřetnost – a smluvní ošetření práv a závazků – se určitě vyplatí. Smlouva se přitom nemusí týkat jen samotné hypotéky, ale i veškerého dalšího majetku.

Pokud se rozhodnete pro svatbu, můžete zvážit předmanželskou smlouvu. Ta jasně říká, co všechno po svatbě patří do společného jmění manželů (SJM). Určitě není projevem jakékoli nedůvěry, protože neřeší jen samotný majetek, ale slouží třeba i jako ochrana partnera či partnerky před dluhy. Třeba těmi, které vzniknou během podnikání. Klíčové ovšem je, aby smlouva nikoho neznevýhodňovala. Vždy by proto měla vycházet ze společné dohody a oba partneři by s ní měli bez výhrad souhlasit. Smlouva ale nemusí být jen výsadou manželů. I nesezdaní partneři mohou uzavřít dohodu o finančním vypořádání, která v případě rozchodu pomůže rozdělit společný majetek.

NačítámNačítám