Redakce Kalkulator.cz | 25. 7. 2024

Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí?

Nehody se někdy i navzdory vší opatrnosti stávají. Příjemné nejsou nikdy, když se to ale navíc stane v zahraničí, řada lidí neví, jakým způsobem vzniklou situaci řešit nebo komu zavolat. Tak na to pojďme kouknout.

Základ zůstává stejný

Ať už se stanete účastníkem dopravní nehody doma v Česku nebo kdekoli na svých cestách světem, vždy se v první řadě snažte nepropadat panice a zajistit bezpečnost všech účastníků. Každá situace samozřejmě vyžaduje jiné řešení a také trochu jiný postup (třeba na dálnici je klíčové dostat se co možná nejrychleji do bezpečí za svodidla), přesto platí několik základních doporučení. Pokud to situace umožní, je dobré na jednotlivých úkonech spolupracovat s dalšími řidiči nebo účastníky nehody, aby bylo vše podstatné zajištěno co nejrychleji. Zatímco jeden označuje místo nehody trojúhelníkem, druhý už může přivolávat pomoc a podobně.

Zabezpečte vůz

Vždy je třeba nejprve dobře zabrzdit vůz a zapnout výstražná světla. Potom můžete auto opustit, každý krok si ale dobře promyslete. Ujistěte se, že vám nehrozí bezprostřední nebezpečí od projíždějících aut a podobně. Oblékněte si výstražnou vestu a umístěte trojúhelník, který upozorní ostatní řidiče na vzniklé nebezpečí. U nás platí, že výstražný trojúhelník by měl být alespoň 50 metrů za autem na běžné silnici a 100 metrů na dálnici, nicméně třeba v sousedním Německu jsou vzdálenosti dvojnásobné. Proto je třeba si vždy předem zjistit, jaké předpisy a podmínky v té dané zemi platí.

Přivolejte pomoc

Bezprostředně po nehodě se ujistěte, že jsou v pořádku i ostatní účastníci. Řeč je nejen o vašich spolujezdcích, ale také o posádce dalších vozidel, chodcích nebo cyklistech. Pokud je třeba, přivolejte složky integrovaného záchranného systému a podle instrukcí dispečera poskytněte první pomoc. V Evropské unii lze pomoc přivolat prostřednictvím tísňové linky 112, napříč dalšími zeměmi se ale telefonní čísla mohou lišit. Tato informace vám většinou při vstupu do dané země přijde prostřednictvím SMS zprávy, současně je ale dobré si důležitá telefonní čísla zjistit a zapsat ještě před cestou.

Zavolejte policii

Pokud budete přivolávat pomoc prostřednictvím tísňové linky, o incidentu se přirozeně dozví i policie. Přivolejte ji ale i v případě, kdy naštěstí k žádným zraněním nedošlo. V Česku je to sice povinné pouze tehdy, když jsou na místě zranění, byla poničena součást pozemní komunikace (například svodidla), škoda na vozidlech přesahuje částku 100.000 Kč, byla způsobena škoda na majetku třetí osoby, nehoda blokuje dopravu nebo řidič druhého vozu nespolupracuje, v zahraničí ale mohou být pravidla trochu jiná. Proto je vždy vhodné policii kontaktovat a domluvit se na dalším postupu. Platí, že je lepší volat „zbytečně“ než situaci podcenit a riskovat postih nebo i odmítnutí plnění ze strany pojišťovny. Když policie dorazí, jistě sepíše protokol o nehodě. Ten podepište jen tehdy, pokud dobře rozumíte jeho znění. V opačném případě máte právo připsat tam své stanovisko – klidně i v češtině.

Pokud to není nezbytně nutné (například kvůli průjezdu záchranářů), dokud nepřijede policie, s vozidly žádným způsobem nemanipulujte. Jestliže to nutné je, vše si alespoň pečlivě nafoťte (to ostatně udělejte v každém případě, dokumentace se vám bude hodit i pro pojišťovnu).

Kontaktujte asistenční službu

Co nejdříve po incidentu kontaktujte svou pojišťovnu, respektive její asistenční službu. Číslo jistě najdete na kartičce od pojišťovny, na webových stránkách nebo zelené kartě. Zase platí, že je lepší volat vždy, abyste přesně dodrželi další postup vyžadovaný pojišťovnou. Na infolince vám poradí s dalšími kroky, v případě potřeby pak pomohou zajistit odtah a opravu vozu.

Hledáte výhodnější pojištění

Porovnejte si nabídky povinného ručení a havarijního pojištění od osmi pojišťoven a zjistěte, kde můžete ušetřit.

Zapište si údaje ostatních účastníků

Ačkoli lze předpokládat, že údaje o dalších řidičích budou v policejním protokolu, pro účely plnění z povinného ručení si je ale zajistěte také – nejlépe rovnou do evropského záznamu o dopravní nehodě, který se vyplatí vozit vždy v autě. Formulář klidně vyplňte v češtině, nejlepší ale bude mít po ruce i jeho anglickou verzi, aby rozuměli i ostatní účastníci a nebáli se dokument podepsat. Údaje si můžete zaznamenat i kamkoli jinam, přesná forma není vyžadována. Ale díky evropskému formuláři budete mít jistotu, že jste na nic nezapomněli. Měli byste znát především čas a místo nehody, údaje o všech řidičích (alespoň jméno a bydliště), vozidlech (státní poznávací značku) i pojistitelích (název a sídlo pojišťovny, číslo zelené karty) a také přesný průběh nehody. Je třeba se s ostatními účastníky shodnout, kdo a jak nehodu zavinil. Pokud taková shoda nepanuje, bude třeba zapojit do řešení už zmiňované policisty. V takové situaci se vám mohou hodit i případní svědci nehody.

Spolupracujte s pojišťovnou

Ať už jste v pozici poškozeného nebo viníka, kontaktujte svou pojišťovnu. Pokud nehodu zaviníte, vztahuje se na vás ohlašovací povinnost, protože vzniklá škoda se bude platit právě z vašeho pojištění. Pokud byste tuto povinnost nesplnili a s pojišťovnou nespolupracovali, mohla by plnění odmítnout, případně požadovat jeho proplacení. Spolupráce s pojišťovnou se vám ale vyplatí i tehdy, pokud jste nehodu nezavinili. V takovém případě se totiž může ujmout komunikace se zahraniční pojišťovnou viníka nehody, případně vám alespoň poradí, koho kontaktovat a co žádat. Za tímto účelem se můžete obrátit i na Českou kancelář pojistitelů.

NačítámNačítám