Redakce Kalkulator.cz | 27. 6. 2024

Mobilní operátoři a jejich pokrytí Česka

Vodafone, T-Mobile a O2. Trojice operátorů, která v Česku udává krok a ceny. Jsou to jediní operátoři s vlastní infrastrukturou, kteří provozují mobilní sítě a pustili se do boje o nejatraktivnější 5G. Který z nich v tuto chvíli vyhrává a nabízí nejlepší pokrytí?

Mobilní sítě a otázka pokrytí

Největší čeští operátoři jsou si vzájemně konkurencí a bojují spolu nejen o zákazníky, ale právě i o mobilní sítě. Dlouho se předháněli, aby svým zákazníkům dali najevo, v čem jsou právě oni nejlepší. Otázka pokrytí je přirozeně jednou z těch klíčových, protože to je něco, na co zákazníci slyší. Světlo do toho všeho vnesl Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který pravidelně zveřejňuje informace o pokrytí 4G a 5G internetem.

Pokud jde o 4G, tam se žádné velké rozdíly nekonají. Všichni operátoři pokrývají přes 99 % obyvatel a liší se skutečně jen desetinami procent. O2 s T-Mobilem pokrývají shodně 99,5 % obyvatelstva, Vodafone pak o tři desetiny procenta „zaostává“ a pokrývá „jen“ 99,2 %.

Data týkající se 5G internetu tak mohou překvapit, protože tam naopak Vodafone jasně dominuje – a rozdíly už jsou o něco větší. Zatímco Vodafone dle květnových dat přesáhl hranici 92 %, O2 pokrývá 84 % a T-Mobile necelých 89 % obyvatelstva. Nutno ale podotknout, že mapa pokrytí se rychle vybarvuje a všichni operátoři udělali v posledních měsících pořádný kus práce. Vodafone se sice už koncem loňského roku pohyboval kolem 90 %, ale T-Mobile byl na 81 % a O2 jen na 70 %. Bavíme se tedy o pokrytí obyvatelstva.

Chci kvalitní internet za rozumnou cenu

Porovnáme pro vás nabídky a vybereme operátora s férovými podmínkami. Rádi potom pomůžeme i s následnou změnou.

Pokrytí nerovná se rychlost

Pokrytí je jedním z nejdůležitějších ukazatelů, zákazníky ovšem minimálně stejně zajímá i rychlost připojení. Údaje z této oblasti nekopírují informace o pokrytí, karta se tu obrací ve prospěch O2. Vyplývá to z dat Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, který koncem loňského roku provedl měření. U O2 přitom naměřil nejrychlejší stahování i nejkratší odezvy. To ostatně potvrzují i data z portálu NetTest provozovaného Českým telekomunikačním úřadem, kde si uživatelé mohou měřit rychlost svého připojení.

Výhody 5G sítě

Sítě 5G se v Česku začaly testovat v roce 2019, v následujícím roce se pak začaly více využívat. Koncem roku 2020 proběhla i první aukce kmitočtů pořádaná Českým telekomunikačním úřadem. Frekvence si tehdy rozdělila především trojice hlavních operátorů. Atraktivita 5G sítě spočívá především ve výrazně vyšší rychlosti a nižší odezvě. Potenciál přenosu tady šplhá až k deseti gigabitům za sekundu. Jen pro porovnání, u předchozí 4G sítě se pohybujeme kolem patnácti megabitů za sekundu. Díky tomu 5G síť slouží nejen běžným uživatelům, ale bez větších problémů zvládá i mnohem složitější operace a procesy. K jejímu využití je samozřejmě třeba nejen telefon, který 5G sítě podporuje, ale také správný tarif s odpovídajícími daty. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme. Porovnáme pro vás nabídky největších operátorů a poradíme, jak získat příznivější cenu.

NačítámNačítám