Redakce Kalkulator.cz | 13. 6. 2024

Jak vybrat klimatizaci a spočítat její spotřebu?

Horké letní dny dokáží především obyvatele podkrovních prostor nebo bytů a domů s okny orientovanými na jih nebo západ pořádně potrápit. Instalace klimatizace je pak často nezbytným krokem. Při výběru klimatizace je třeba zohlednit především čtyři hlavní faktory. Které to jsou a jak spočítat budoucí spotřebu energií?

Velikost místností

Vždy je třeba vybírat takovou klimatizaci, která nabídne optimální výkon v poměru k velikosti místnosti. Když pro velkou místnost zvolíme klimatizaci s příliš malým výkonem, dosáhneme tak akorát vyšší hlučnosti a spotřeby energie, požadovaného ochlazení vzduchu se ale nedočkáme. Při výběru klimatizace je tak třeba kouknout na výkon, který se nejčastěji uvádí v kilowattech (kW) nebo jednotkách zvaných BTU. Platí, že 1 kW = 3.500 BTU/hod. Výrobce tak uvádí, pro jak velké prostory je konkrétní klimatizace určena.

Obecně se pracuje s informací, že na jeden metr krychlový prostoru je potřeba výkon 30 wattů (W). Záleží ale i na dalších parametrech. Větší výkon budete potřebovat v místnostech s nedostatečnou izolací nebo velkými okny, do kterých většinu dne svítí slunce. Pokud se chystáte na nákup rozsáhlejšího a nákladnějšího řešení, nikoli jen menší přenosné klimatizace, vždy je lepší poradit se s odborníkem, který přijede přímo k vám, vše pečlivě změří a spočítá.

Typ klimatizace

Podle velikosti místnosti a požadovaného výkonu klimatizace je pak třeba vybrat správný typ. Do menších místností mohou být dobrým řešením přenosné nebo nástěnné klimatizace bez venkovní jednotky, které bývají levnější a mnohem jednodušší na instalaci. Často jsou však méně výkonné, proto už se tolik nehodí do rozsáhlejších nebo členitějších prostor. Tam jsou mnohem lepším řešením klimatizace s venkovní a vnitřní jednotkou. Jejich výhodou je, že k jedné venkovní jednotce můžete mít hned několik samostatně ovládaných vnitřních jednotek. To se hodí, pokud chcete klimatizovat více místností.

Chcete platit méně za elektřinu?

Porovnáme pro vás desítky nabídek a pomůžeme s výběrem té nejvýhodnější. Následně se postaráme i o samotnou změnu dodavatele.

Spotřeba klimatizace

Neméně důležitým faktorem je při výběru klimatizace samozřejmě i její spotřeba. Orientaci vám usnadní energetický štítek, který musí mít každý spotřebič. Ačkoli u některých kategorií spotřebičů prošly energetické štítky proměnou a týkají se jich jednoduché kategorie A až G, u klimatizací se zatím stále pracuje s původním dělením, kdy nejúspornější modely nesou označení A+++, zatímco ty nejméně úsporné jen A.

Přesnou spotřebu potom spočítáme podle uvedeného příkonu a reálné doby provozu klimatizace. Vzoreček pro výpočet roční spotřeby vypadá následovně: příkon × počet hodin provozu klimatizace v jednom dni × počet dnů, během kterých klimatizace běží. Podrobněji to můžete vidět v následující tabulce:

Typ klimatizace

Spotřeba (příkon) za hodinu (v kW)

Provoz klimatizace (počet hodin denně)

Roční provoz klimatizace (počet dní v období od května do října)

Roční spotřeba (za pět měsíců provozu), uvedeno v kWh

Mobilní klimatizace do místnosti s výkonem 2,6 kW Pořizovací cena: cca 5.000 Kč

1

8

150

1200

Mobilní klimatizace do místnosti s výkonem 4,7 kW Pořizovací cena: cca 14.000 Kč

2

8

150

2400

Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky s výkonem 1,8 kW Pořizovací cena: cca 35.000 Kč

0,7

8

150

840

Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky s výkonem 2,6 kW Pořizovací cena: cca 46.000 Kč

1

8

150

1200

Nástěnná klimatizace s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou s výkonem 3,6 kW Pořizovací cena: cca 37.000 Kč

1,5

8

150

1800

Výslednou roční spotřebu je pak třeba vynásobit vaší sazbou za elektřinu. Průměrná cena za 1 kWh se aktuálně pohybuje kolem 8 Kč, existují ale i mnohem výhodnější ceníky. Změnou dodavatele a výběrem příznivější nabídky můžete na jedné kWh ušetřit víc než korunu. Možná se to nezdá jako hodně, ale pokud sáhnete po klimatizaci s roční spotřebou kolem 5 MWh, změnou dodavatele byste mohli ušetřit přes 5.000 Kč za rok. U výše uvedených klimatizací to může vypadat následovně:

Typ klimatizace

Průměrná cena za kWh v roce 2024

Celkova roční platba (za 5 měsíců provozu)

Výhodnější cena za kWh v roce 2024

Celková roční platba při výběru levnějšího dodavatele

Roční úspora při změně dodavatele

Mobilní klimatizace do místnosti s výkonem 2,6 kW Pořizovací cena: cca 5.000 Kč

8 Kč

9.600 Kč

6,80 Kč

8.160 Kč

1.440 Kč

Mobilní klimatizace do místnosti s výkonem 4,7 kW Pořizovací cena: cca 14.000 Kč

8 Kč

19.200 Kč

6,80 Kč

16.320 Kč

2.880 Kč

Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky s výkonem 1,8 kW Pořizovací cena: cca 35.000 Kč

8 Kč

6.720 Kč

6,80 Kč

5.712 Kč

1.008 Kč

Nástěnná klimatizace bez venkovní jednotky s výkonem 2,6 kW Pořizovací cena: cca 46.000 Kč

8 Kč

9.600 Kč

6,80 Kč

8.160 Kč

1 440 Kč

Nástěnná klimatizace s jednou vnitřní a jednou venkovní jednotkou s výkonem 3,6 kW Pořizovací cena: cca 37.000 Kč

8 Kč

14.400 Kč

6,80 Kč

12.240 Kč

2 160 Kč

Čím větší je roční spotřeba, tím víc můžete při výběru levnějšího dodavatele ušetřit. V některých případech se vám pak díky úspoře za pár let vrátí i pořizovací cena klimatizace (srovnání cen ZDE). , záleží ale samozřejmě na mnoha faktorech. S porovnáním a výběrem nejvýhodnější nabídky i následnou změnou dodavatele vám samozřejmě rádi pomůžeme.

Cena

Aby výběr nebyl tak jednoduchý, promlouvá do toho samozřejmě také pořizovací cena klimatizace. Mít klimatizaci s optimálním výkonem a nejnižší možnou spotřebou je samozřejmě značka ideál, ve výsledku ale může být taková klimatizace tak drahá, že se ji vůbec nevyplatí pořizovat. Je proto třeba hledat nejlepší poměr ceny a výkonu, a to na míru pro vaše bydlení. S tím vám zase pomohou odborníci, kteří se instalacemi klimatizací zabývají, informovat se ale můžete i u prodejců nebo v diskuzích a recenzích od zákazníků.

NačítámNačítám