Kalkulátor.cz | 4. 6. 2024

Revolvingový úvěr: Co to je, pro koho je určený a jak o něj žádat?

Revolvingový úvěr patří do kategorie spotřebitelských úvěrů. Může ho čerpat každý včetně podnikatelů, vždy záleží na podmínkách konkrétní banky. Zjednodušeně řečeno se jedná o finanční rezervu, kterou lze do výše úvěrového limitu opakovaně čerpat a zase splácet. Mezi lidmi jsou revolvingové úvěry stále oblíbenější formou půjčky, tak si je pojďme rozebrat podrobněji.

Co to je revolvingový úvěr?

Jedná se o úvěr, který v mnoha ohledech připomíná kontokorent. Na rozdíl od kontokorentu ovšem není spojený s žádným konkrétním běžným účtem. Revolvingový úvěr lze, jak už zaznělo, opakovaně čerpat a splácet. V praxi to znamená, že pokud máte úvěrový limit nastavený na 50.000 Kč, získáváte stálou finanční rezervu v této výši a opakovaně ji můžete využívat, aniž byste znovu žádali o nový úvěr. Peníze není třeba čerpat najednou, jde to i po částech. Pokud jste využili plnou výši úvěru a část peněz splatíte, můžete si tuto část zase kdykoli půjčit. V jednu chvíli ale přirozeně nemůžete mít půjčeno víc, než kolik je váš úvěrový limit. Pokud zrovna v danou chvíli žádné peníze nečerpáte, pak samozřejmě neplatíte splátky ani úroky.

Refinancování: Co to je a jak na něj?

Je třeba dokládat účel?

Revolvingový úvěr může být účelovou i bezúčelovou půjčkou. Vždy záleží na konkrétní bance a jejích podmínkách. Pokud je úvěr nastaven účelově, musíte doložit, na co peníze potřebujete – a i v budoucnu je využít za tím samým účelem. To se týká především podnikatelů, kteří úvěr potřebují k překlenutí období mezi vystavením faktur a jejich splatností. Úvěrová výše se pak odvíjí od daného účelu.

To v případě bezúčelové půjčky není třeba dokládat vůbec nic a peníze lze využít doslova na cokoli. Ať už na běžné nákupy nebo třeba pořízení spotřebiče do domácnosti. V závislosti na podmínkách banky se pak liší i to, kdo přesně může úvěr čerpat nebo na jakou dobu se uzavírá. Rozlišujeme úvěry na dobu určitou, které mohou být uzavřené třeba na rok nebo jinou přesně stanovenou dobu, a úvěry na dobu neurčitou.

Konsolidace: Jak se liší od refinancování?

Potřebujete si půjčit?

Porovnáme pro vás dostupné půjčky a pomůžeme najít nejvýhodnější nabídku.

Jak čerpat peníze z revolvingu?

Úvěr je možné vyřídit několika způsoby. Můžete ho získat při nákupu konkrétních produktů. Třeba když si přijdete do obchodu pro nový počítač a chcete ho koupit na splátky, v některých případech se jedná právě o revolving. To znamená, že postupně splácíte cenu počítače a už uhrazenou částku můžete v mezičase použít zase na něco jiného.

Druhou variantou je potom sjednání úvěru přímo v bance, která tuto formu půjčky nabízí. Většinou je třeba vypravit se na pobočku, některé banky už ale celý proces přesunuly do online prostředí. V takovém případě žádost probíhá v internetovém bankovnictví či mobilní aplikaci. Banka vám zpravidla k revolvingovému úvěru nabídne kreditní kartu. Pokud zvolíte tuto možnost, můžete rovnou platit u obchodníků, aniž byste si peníze museli kamkoli převádět.

Vyřízení revolvingového úvěru je obvykle jednoduché a rychlé, ačkoli konkrétní požadavky se zase u jednotlivých bank a dalších finančních institucí mohou mírně lišit. Zpravidla počítejte s tím, že bude třeba prokázat svou schopnost úvěr řádně splácet. Banku tak bude zajímat váš příjem, výše pravidelných výdajů nebo třeba platební historie minulých i stávajících úvěrů.

Daní za jednoduché vyřízení a bezúčelové poskytnutí půjčky jsou v tomto případě vyšší úroky. Pokud jste si ale k revolvingu zřídili i kreditní kartu, můžete se jim v některých případech vyhnout. U kreditních karet se pracuje s takzvaným bezúročným obdobím, které zpravidla trvá až 50 dnů. Pokud peníze čerpané z kreditní karty stihnete do této lhůty splatit, nemusíte se vysokých úroků bát. Bezúročné období si ale dobře hlídejte, protože při jeho překročení se úroková sazba naopak velmi prudce zvyšuje. Většinou také platí, že bezúročné období se nevztahuje na výběry z bankomatu.

Ať už se rozhodnete pro revolvingový nebo jiný typ úvěru, nezapomeňte si dobře vybírat nejen jeho poskytovatele, ale také konkrétní produkt. Vždy dobře zvažte své možnosti a platební schopnosti, půjčujte si jen od seriózních institucí a ohlídejte si podmínky i veškeré lhůty, abyste při vyúčtování nebyli nepříjemně překvapeni. S porovnáním půjček, vyhledáním nejvýhodnější nabídky i následným vyřízením vám rádi pomůžeme.

Virtuální platební karty: Už je používáte i vy?