Kalkulátor.cz | 27. 5. 2024

Sazby hypoték jsou pořád vysoko. Můžeme se těšit na jejich snížení?

Situace ohledně hypoték způsobila v posledních letech vrásky mnohým z nás. Teď už se ale snad konečně začíná blýskat na lepší časy. Postupné snižování úrokových sazeb ČNB přineslo vlnu optimismu a je jen otázkou času, kdy půjdou dolů i sazby hypoték. Vrátíme se ale někdy na hodnoty, které tady panovaly před krizí?

Nemusíte být ekonom, abyste si dali jedna a jedna dohromady. Vysoké úrokové sazby přirozeně přímo souvisí s vysokou inflací, která v posledních letech postihla nejen nás, ale i řadu dalších zemí napříč celým světem. Naštěstí už během loňského roku začala klesat a letošek konečně přinesl čísla, na která se dívá o poznání lépe. Meziroční inflace se letos blíží ke dvěma procentům, takže se po více než dvou letech pomalu dostává tam, kde ji ČNB chtěla mít.

ČNB reagovala a stále průběžně reaguje snižováním úrokových sazeb. Poprvé loni v prosinci, kdy se základní úroková sazba snížila ze 7 % na 6,75 %. Následovalo 0,5 % v únoru, o dalšího půl procenta snížila hned o měsíc později a k zatím poslední změně došlo začátkem května, kdy se sazba zastavila na zatím aktuálních 5,25 %. Je zkrátka dobře vidět, že ČNB potřebuje zamrznutou českou ekonomiku trochu „popostrčit“.

Hledáte výhodnější úvěr?

Uvažujete o hypotéce nebo chcete refinancovat stávající úvěr? Porovnáme pro vás nabídky a během pár okamžiků najdeme tu nejvýhodnější. Následně vám pomůžeme i s dalšími kroky.

Co to znamená pro hypotéky?

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou na úrokovou sazbu ČNB přímo napojené. Peníze, které vám banka půjčuje, totiž sama za určitý úrok nakupuje. K tomu si potom připočítá svou marži. Loňský rok se nesl nejen ve znamení vysokého úroku, ale také vyšších marží. Z toho vyplývá, že banky letos mají dostatek prostoru na snižování úroků. Už v tuto chvíli máme v porovnání s loňským rokem nižší úrokovou sazbu ČNB o 1,75 %. Když se i marže bank vrátí na standardní úroveň, úroky hypoték by hned mohly klesnout. Jenže do toho se bankám příliš nechce. I v souvislosti se zastropováním poplatku za předčasné splacení hypotéky, které přinese novela zákona o spotřebitelských úvěrech, raději chtějí mít své finanční rezervy pod kontrolou. Doplácí na to ovšem všichni klienti, kteří hypotéku čerpají.

Banky už sice na snižování základní úrokové sazby reagovaly, zatím ale opravdu jen velmi lehce. Sazby šly dolů jen o nižší desetiny procenta, do většího zlevňování se nikomu nechce. Největší banky jednají ve shodě, pravděpodobně proto, aby zabránily velkým rozdílům a tedy předešly situaci, kdy by se tisíce klientů rozhodly refinancovat. Mají ovšem prostor jít mnohem níž a odborníci se shodují, že jim ani nic jiného nezbyde. Alespoň pokud chtějí nastartovat v tuto chvíli poněkud nehybný realitní trh. Roční úrokové sazby se podle Swiss Life Hypoindexu začátkem května zastavily na 5,52 %. Oproti dubnovým 5,57 % tak klesly jen minimálně, ale pořád je to nejnižší sazba za poslední dva roky. Odborníci počítají s dalším snižováním a mnozí z nich věří, že do konce roku klesnou úrokové sazby hypoték pod 5 %. Optimističtější ekonomové potom očekávají, že příští rok už by se sazby mohly přiblížit ke 4 % a dále klesat. To je rozhodně příjemná zpráva, na druhou stranu teď už očekáváme o něco pomalejší snižování úrokových sazeb ze strany ČNB, takže bude záležet skutečně jen na bankách, jak se k celé věci postaví.

A co sazby, které tady panovaly ještě před pár lety? Podle všech předpokladů jsou bohužel minulostí. Sazeb pod 3 % se jen tak nedočkáme, o úrocích kolem 2 % už si opravdu můžeme nechat jen zdát. Trh se mnohem pravděpodobněji ustálí někde mezi 3 a 4 %.

Refinancování půjček: Jak na to?

Jak postupovat, když uvažujete o hypotéce?

Univerzální rada by v tuto chvíli mohla znít, že se vyplatí ještě pár měsíců počkat, co bude a o kolik sazby hypoték klesnou. Ne vždy to ale jde. Pokud vás z jakéhokoli důvodu tlačí čas nebo máte vyhlídnuté bydlení, o které zkrátka nechcete přijít, potom samozřejmě nezbývá než jednat hned. Pořád můžete pracovat s délkou fixace úrokové sazby. Fixace vám určí, po jakou dobu bude banka garantovat sjednanou sazbu. Až tato doba uplyne, můžete se s bankou domluvit na novém úroku, nebo využít nabídku jiné banky a refinancovat.

A na jak dlouho tedy v tuto chvíli fixovat? Logicky by se nabízela možnost fixovat třeba jen na rok. Jenže u ročních fixací nemusí být tak výhodné sazby jako třeba v případě dvouleté fixace. Proto vybírejte nejkratší možnou fixaci, u které dostanete (alespoň v rámci možností) příznivější sazbu. To samé platí i u refinancování. Nezapomeňte si porovnat nabídky jednotlivých bank, a hlavně pak délky fixací. K tomu vám pomůže naše kalkulačka.

Konsolidace: Co to je a kdy se vám vyplatí?