Kalkulátor.cz | 25. 4. 2024

Chystáte se na Slovensko? Je to cesta do zahraničí jako každá jiná

Slovensko je krásná země, která každoročně naláká tisíce Čechů. Vysoké hory, vyhlášené lázně, půvabná města a jako bonus jazyk podobný tomu našemu. Co víc si přát? Nezapomínejte ale, že se slovenskými bratry už pěkných pár let nežijeme v jednom státě. Zapomenout byste proto neměli na cestovní pojištění, dálniční poplatky – a stejně jako u nás ani na povinnou výbavu a dodržování dalších předpisů.

Nezapomeňte na zelenou kartu

Při cestách po Česku už letos zelenou kartu nepotřebujete, všechny údaje jsou v online registru, do kterého policisté v případě kontroly nahlédnou. Pro cesty do zahraničí – a tedy i na Slovensko – ovšem stále platí povinnost vozit zelenou kartu u sebe. Někde vám sice uznají elektronickou verzi, ale nikdy nevíte, na koho narazíte. Proto je lepší přibalit si na cestu tištěný dokument. Pokud cestujete s domácím mazlíčkem, přihoďte k dokladům i evropský „petpas“.

Užijte si dovolenou bez starostí

Vyberte si takové cestovní pojištění, které vám bude krýt záda v případě zdravotních problémů i škod na zdraví a majetku. Porovnáme pro vás jednotlivé nabídky, abyste neplatili víc, než je potřeba.

Dopravní předpisy

Dobrou zprávou je, že slovenské předpisy se od těch našich zas tak neliší. Pár odlišností se ale přece jen najde.

Rychlostní limity

Pro osobní a nákladní vozy do 3,5 tun platí podobná pravidla jako u nás. Pozor si dejte jen na dálnicích. Pokud dálnice nebo rychlostní silnice prochází zastavěným úsekem, maximální povolená rychlost klesá na 90 km/h. Zpozornět byste měli i tehdy, když cestujete obytňákem nebo jste za auto zapřáhli přívěs. V takových případech jsou limity trochu jiné.

Nezaviněná nehoda: Na co máte nárok?

Typ vozidla

Obec

Mimo obec

Rychlostní silnice

Dálnice

Motorka, osobní auto a obytné auto do 3,5 tun

50 km/h

90 km/h

130 km/h (v zastavěných úsecích max. na 90 km/h)

130 km/h (v zastavěných úsecích max. 90 km/h)

Osobní auto s přívěsem do 3,5 tun

50 km/h

80 km/h

80 km/h

80–130 km/h (podle konstrukční rychlosti, v zastavěných úsecích max. 90 km/h)

Osobní auto s přívěsem nad 3,5 tuny

50 km/h

80 km/h

80 km/h

90 km/h

Obytné auto nad 3,5 tuny

50 km/h

80 km/h

80 km/h

100 km/h (v zastavěných úsecích max. 90 km/h)

Za překročení povolené rychlosti hrozí pokuta ve výši až 800 euro. Výše pokuty záleží samozřejmě na tom, o kolik byla rychlost překročena.

Další nařízení

Na Slovensku máte povinnost použít reflexní vestu vždy, když při mimořádné události vystupujete z automobilu. Je tu zakázáno umísťovat navigace a kamery na čelní sklo do zorného pole řidiče. Pokud cestujete už zmíněným obytným vozem, mějte na paměti, že na Slovensku panuje zákaz volného kempování. Další pravidla jsou stejná jako u nás, a to včetně nulové tolerance alkoholu nebo nutnosti celodenního svícení v obcích i mimo ně.

Povinná výbava

Ještě před cestou si pečlivě zkontroluje, že v autě vezete povinnou výbavu. Na Slovensku budete potřebovat:

reflexní vestu pro všechny pasažéry vozu,
výstražný trojúhelník,
autolékárničku.

Vozidla nad 3,5 tuny mají povinný hasičský přístroj, osobním autům se jeho zařazení do výbavy jen doporučuje. V zimě jsou samozřejmě nezbytné zimní pneumatiky a v autě byste měli mít i rezervu nebo sadu na lepení. Pokud cestujete s menšími dětmi, pak jsou nezbytnou součástí výbavy autosedačky. I tady zůstávají podmínky stejné jako při cestách po Česku.

Dálniční poplatky

Vedou vaše plánované cesty po dálnicích? Potom byste neměli zapomenout na poplatky. Auta do 3,5 tuny mají klasickou dálniční známku, větší vozy pak platí mýtné. Výjimku mají pouze osobní auta s přívěsem, která překročí hmotnost 3,5 tuny. Tam není třeba řešit hned mýtné, je ale nutné zaplatit dálniční poplatky za auto i za přívěs zvlášť.

Používají se tu elektronické známky, které si můžete pohodlně koupit online, případně prostřednictvím mobilní aplikace eznamka. Jde to ale i na čerpacích stanicích nebo v automatech umístěných na hraničních přechodech. Povinnost koupit si dálniční známku mají i majitelé elektromobilů a dalších ekologičtějších vozidel. Ta jsou v Česku od dálničních poplatků osvobozena, na Slovensku ovšem žádné podobné úlevy neplatí. A kolik letos dálniční známky stojí?

Typ vozidla

10denní

30denní

365denní

roční

Osobní auto

12 euro

17 euro

60 euro

60 euro

Přípojné auto

12 euro

17 euro

60 euro

60 euro

Roční a 365denní známky platí přirozeně stejnou dobu, v případě roční je to ale skutečně jen kalendářní rok. Pokud tedy kupujete známku jindy než začátkem roku, je lepší zvolit 365denní.

Na základě nové evropské směrnice letos všechny členské země zavedou i jednodenní dálniční známku. Mělo se tak stát už koncem března, na Slovensku ale zatím žádné bližší informace nevydali. Není tedy jistí, od kdy bude platit ani kolik bude stát. Podle pravidel EU to ale nemá být víc než devět procent z ceny roční známky, v tomto případě tedy maximálně 5,4 eura.

Cestovní pojištění: Velké srovnání

Cestovní pojištění

Jak už zaznělo, cesta na Slovensko je zahraniční cesta jako každá jiná, proto nezapomínejte na odpovídající cestovní pojištění. Možná vás napadne vycestovat jen s evropskou kartičkou pojištěnce, díky které máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé. Takový krok se ale ne vždy vyplatí, protože v zahraničí může veřejné pojištění fungovat trochu jinak. Klasickým příkladem je zásah slovenské horské služby, na který se veřejné pojištění nevztahuje. Bez cestovního pojištění tedy pobyt v horách raději vůbec neriskujte. Při nastavování podmínek zohledněte všechny sporty, kterým se na dovolené plánujete věnovat. Nabídky jednotlivých pojišťoven si pak porovnejte v naší kalkulačce, abyste měli jistotu, že platíte skutečně jen tolik, kolik je nutné, a že jste dobře chráněni.

NačítámNačítám